Po čtrnácti letech skupinu opustili manželé Brožovi. Tato výměna vyvolala vlnu emocí a roztrpčila konzervativnější příznivce kapely, kteří nemají rádi změny. Ale o to víc se našlo takových, kteří si pochvalují nový svěží vítr, který s sebou přinesl příchod kytaristy Pavla Maliny a především zpěvačky Michaely Hálkové, která se Žalmanem už zpívala, a to v půli devadesátých let (alba Živě na Moravě a Pocestný do sedmého nebe). Pavel Malina také není pro folkové fanoušky neznámým muzikantem, ale ostříleným bardem, který se do jejich povědomí nejvíce zapsal jako člen v Anděly ověnčené kapele Druhá tráva.

Když mu Pavel Lohonka zavolal, neváhal prý ani minutu. Jeho nabídku na spolupráci okamžitě přijal a nelituje. „Teď momentálně prožívám nádherné, šťastné období, protože mě to strašně baví. Mám pocit, že jsem v téhle kapele našel svoji novou muzikantskou rodinu!" říká muzikant.

Výměna umožnila oprášit staré písničky a využít hlasový potenciál a zabarvení Michaely Hálkové k nové tvorbě. Proto na koncertech uslyšíte v repertoáru vedle tradičních a téměř už zlidovělých písní například Nikdo se nesmál, Sen o Berenice, Po noci přijde noc, Píseň pro Čaroděje, Do jedné řeky, Skřivánek, nebo Padly vody. Baskytarista Petr Novotný vnímá obměnu ve skupině především ve způsobu hraní. „Daleko víc nyní používáme elektrickou kytaru. Myslím, že naše muzika jakoby zprůzračněla, uklidnila se a vyčistila, tak že já si to naplno užívám," uvádí Petr Novotný. Ač skupina Žalman & Spol loni oslavila třicet let své existence, snaha Pavla Lohonky neustrnout v jedné hudební poloze je zjevná. Sezona 2014 ukáže skupinu opět v trochu jiném melodickém hávu. Žalmanovi příznivci se rozhodně mají na co těšit.

Pro své fanoušky Žalman & spol přichystal dárek v podobě CD + DVD, které vyšlo v roce 2013. Pavel Lohonka, který je právem považován za jednoho z nejvýraznějších českých folkových zpěváků, se snaží tuto muziku propagovat nejen svými písněmi, ale i skrze mladou generaci folkařů, které se snaží podporovat. Pro ty nejmladší pořádal táborový kurz Oasa Musa. Před třemi lety byl první folkovou stálicí, která se zapojila do nového projektu Folk žije! Ztotožňuje se totiž s jeho cílem: popularizovat folk a při tom zároveň upozornit na mladou folkovou generaci, která vyrostla zcela mimo pozornost médií.

„Naprosto obdivuji pořadatele, kteří se rozhodli také pomáhat a dávají prostor folkové muzice. Lidé jako by zapomněli na tu tišší léty prověřenou muziku. Prověřila ji spousta vynikajících muzikantů a autorů. Proto má právo, aby nezanikla a žila dál. Právě pořadatelé odvádí záslužnou ale i osvětovou práci, protože v dnešní době, která je velice hektická, je potřeba neustále připomínat, že tu folková hudba je," míní Pavel Lohonka.
Do Svitav se skupina vrací po devíti letech. Vystoupení je připravené na 20. září od 19 hodin v multikulturním centru Fabrika. Předprodej vstupenek v recepci tohoto zařízení.

Hrajte s Deníkem

Získejte vstupenky na koncert! Doplňte verš písničky z repertoáru skupiny Žalman & Spol: Podívej, jak málo stačí, když do vázy natrhám…

Odpověď pošlete do 19. září do 12 hodin na jana.kolarikova@denik.cz.
Nezapomeňte připsat celé své jméno, adresu a telefonní kontakt. Výherce budeme včas informovat.

(kukk)