Expozici zdobily dekorace a průvodci je seznámili s tradicemi. Letos však byli v „civilu“ narozdíl od minulé sezony. Přesto se vyplatilo do hradních sálů zavítat.
„Chtěli jsme obměnit program. Letošní adventní prohlídky byly oproti těm „obživlým“ více naučné,“ sdělil kastelán Miloš Dempír. Lidé se tak dozvěděli o tradicích a zvycích. Výklad se nezaměřil jako třeba ve skanzenech jen na zvyky zcela lidové. „Hradní prostředí a kultura je jiná,“ vysvětlil Miloš Dempír. Nechyběly informace o Vánocích devatenáctého století. Ne náhodou. Expozice hradu s touto dobou koresponduje, jelikož ve zmíněné době se v hradním pláci bydlelo naposledy.
Na stolech tak byla naservírovaná slavnostní tabule. Zaměstnanci hradu přiložili ruku k dílu a napekli cukroví. „Jedním z nejstarších českých receptů jsou anýzová kolečka. Na těsto potřebujete hladkou mouku, máslo, strouhaný anýz, vlašské ořechy a kvásek z mléka a kvasnic,“ řekla průvodkyně Jitka Jandová. Suroviny pak už stačí jen smíchat, vyválet těsto a udělat kolečka, která se upečou.
Prohlídky hradu nyní skončily. Nová sezona začne až sedmého ledna. Letos zamířilo na hrad Svojanov 42 tisíc návštěvníků.