Včela, základ života. To je název nové sezonní výstavy, kterou dnes v rámci muzejní noci otevřou ve svitavském muzeu. „Už několik let každý rok nabízíme jednu výstavu, která se dotýká přírody, letos včel a včelího světa," uvedla ředitelka muzea Blanka Čuhelová.

Prostory pro včely

Výstava je umístěná v sedmi sálech svitavského muzea. „V jednotlivých místnostech v přízemí máme popsanou historii včelařství nejen v celé republice, ale i na Svitavsku. Nechybějí ani informace o včelařských spolcích, zmapovaný vývoj včelích úlů od historických až po současné, ale i aktivity včel a včelařů po celý včelařský rok," vysvětlila ředitelka Čuhelová.

Včelařské úly byly fenoménem nejen praktickým, ale i výtvarným. „Podařilo se nám zapůjčit dvacet včelařských úlů od úplně nejjednodušších klátů vydlabaných do dřeva přes košnice až po úly dělané z barokních soch," přiblížila ředitelka muzea. Úly zapůjčilo svitavskému muzeu Národní zemědělské muzeum v Kačině. V prvním poschodí muzea se zájemci mohou seznámit s popisem života a jednotlivými funkcemi včelstev, vzájemným působením včel a rostlin, včelími produkty a jejich funkcemi.

„Zřejmě největší atrakcí na výstavě je prosklený pozorovací úl přímo ve výstavních síních," přiblížila Blanka Čuhelová. Pro malé návštěvníky a školní skupiny připravili muzejníci interaktivní program.

Život za sklem

„Děti mohou pozorovat živé včely při práci v úlu. Na několika zajímavých předmětech určí pomůcky včelaře. Mohou si vyzkoušet včelařské kukly nebo luštit včelí hádanky," sdělila ředitelka svitavského muzea. Řadu her připravili organizátoři pro návštěvy rodin s dětmi. „Pro zahraniční návštěvníky připravujeme stručné textové průvodce v anglickém a německém jazyce," konstatovala Blanka Čuhelová.

Na organizaci této velké a náročné výstavy ve svitavském muzeu se podílely také záchranná stanice Zelené Vendolí a Střední odborné učiliště včelařské Nasavrky.