Mezinárodní festival Smetanova Litomyšl se blíží. A pořadatelé přicházejí s dobrou zprávou. Do prodeje včera uvolnili vstupenky s padesátiprocentní slevou.

Přestože se po prvním dni předprodeje zdálo, že bude většina pořadů letošní Smetanovy Litomyšle záhy vyprodána, po vrácení nevyzvednutých rezervací a uvolnění nevyčerpané rezervy pro sponzory se s několika výjimkami dají koupit vstupenky na téměř všechny pořady. „V souladu s předem stanovenými pořadatelskými podmínkami proto začal v pondělí doprodej zbylých vstupenek za snížené ceny. A zájemci, kteří na doprodej čekali, si tentokrát budou mít opravdu z čeho vybírat. Slevu padesát procent lze totiž získat i na velice atraktivní pořady," uvedl Jan Pikna, ředitel festivalu Smetanova Litomyšl.

Neusnete!

Neobvyklými modrými houslemi, světelnými efekty, ležérním povídáním a neformálním vystupováním se vyznačují koncerty Pavla Šporcla, houslového virtuosa, který smývá z klasické hudby nádech výjimečnosti a otevírá ji široké veřejnosti. „Téma jeho letošního koncertu v rámci Smetanovy Litomyšle, hudba starých barokních mistrů, možná budí dojem, že tomu tak tentokrát nebude. Opak je pravdou. Melodická barokní hudba je ideálním materiálem pro představení široké škály možností přístupů, interpretace, překvapivě moderního pojetí. Pavel Šporcl rozhodně nenechá nikoho v hledišti usnout," míní Jan Pikna.

Pavel Šporcl se v tom podobá dalšímu interpretovi, který se na letošní Smetanově Litomyšli představí. „Klávesový mág Fazil Say totiž po geniálním provedení Gershwinovy Rapsodie v modrém v roce 2008 několika přídavky doslova zdvihl celé hlediště v zámeckém nádvoří ze židlí a takové ovace do té doby Smetanova Litomyšl asi nezažila," vzpomíná ředitel Pikna. Letos provede Fazil Say Čajkovského koncert „b moll", jednu z nejznámějších a nejpopulárnějších skladeb vůbec. Ta nabízí možnost předvést překonání hranic bravurní klavírní techniky.

Světová premiéra

Opravdu populárních skladeb letošní festival nabídne ještě více. Zazní Beethovenova Osudová, Musorgského Obrázky z výstavy, Dvořákova Anglická nebo jeho Karneval. Nejznámější tenorové árie zazpívá Marcello Giordani. Na své si ale přijdou i milovníci neotřelých skladeb, hudebních počinů pro znalce. „Tím největším je světová premiéra skladby současné české autorky Sylvie Bodorové, zkomponované pro barytonistu z nejvyšších sfér pěveckého nebe, Thomase Hampsona," dodal Jan Pikna.
Velký umělecký zážitek nabídne pořad melodramů Hudba a slovo se Soňou Červenou a Pražskou komorní filharmonií nebo recitál sopranistky Simony Šaturové. 

(ik, jp)