Zahajovací večer patřil jedné z nejlepších revivalových skupin, slovenským The Backwards.

Třebováci si už bez Dnů slovenské kultury duben ani neumí představit. „Jsem pravidelným účastníkem festivalu, moc se mi líbí. Je mi třiašedesát a když budu moci, do sta let budu na něj chodit," řekl Miroslav Krejčí.

Návrat „Brouků"

Lidé se skvěle bavili a řada z nich vzpomínala právě na své mládí, kdy si sami zpívali písničky legendárních The Beatles. „Je to moje krevní skupina, jako student jsem hrál v jedné brněnské kapele a písničky od „Brouků" nemohly chybět," nadšeně vzpomínal Alois Hloušek. Dny slovenské kultury si nenechá ani jeden rok ujít Drahomíra Lišková z nedalekého Mladějova. „Když se řekne název tohoto festivalu, vybaví se mi bohatý kulturní program, ale i skvělí přátelé z Banské Štiavnice a pro mě také chutná slovenská kuchyně," přiznala každoroční účastnice festivalu.

Moravskotřebovský festival patří k nejstarším svého druhu u nás. Podle ředitele Slovenského institutu v Praze Ladislava Snopka vydržel tak dlouho i proto, že partnerská města Moravská Třebová a Banská Štiavnica mají touhu po udržení tradic a dobrých vztahů. „Když takové vztahy fungují bez oficiálních struktur, státních institucí a pro takové vztahy jiných de facto povrchních záležitostí, tak vydrží," tvrdil ředitel Snopko.

Právě Banská Štiavnica se na tomto festivalu nejvíce prezentuje. Patřil jí celý včerejší den. „Líbila se nám děvčata z tanečního souboru Texasky," přiznali kluci a holky z moravskotřebovských základních škol. Těší se i na pondělní pohádku. „Trochu slovenštině rozumím, tak doufám, že nebudu mít problém," řekla desetiletá Míša.

„Letos jsme se při sestavování programu zaměřili spíše na mladší publikum," uvedla hlavní organizátorka festivalu Martina Řezníčková z kulturních služeb města. Dodala, že v některých případech sahají k už osvědčeným pořadům, jako je například volné pokračování besedy s předním slovenským spisovatelem Gustavem Murínem, která se v loňském roce setkala s velkým ohlasem.