Myslí na druhéPlesy mají i charitativní podtext. Na Plese pro Tebe v Ústí nad Orlicí se vybralo bezmála 60 tisíc korun, pomohou chudým dětem v Bangladéši. Výtěžek plesu v Letohradu (65 tisíc korun) bude zase použit na opravu střechy správního stře-diska.

V rytmu swinguŠest stovek, tolik lidí zaplnilo bývalou Mosilanu v Žamberku. Vonwillerova továrna na konci února hostila 2. elektroswingový ples v duchu 30. let a hosty byli např. DJ Mackie Messer, zpěvačka Žofie Dařbujánová i kapela Mydy Rabycad.

Co v plánu nebyloJsou plesy, na kterých bývá „horko". Ve svodkách se letos objevil maturitní ples českotřebovského gymnázia, kam dorazil bez lístku a opilý expříslušník cizineckých legií s cílem se poprat. Výtržníka zpacifikovali strážníci.

Nuda nehrozíČlenové spolku přátel vzucho-plavby v Letohradu už prosluli smyslem pro humor a recesi. Projevuje se i na maškarním vzduchoplaveckém plese v Dolní Dobrouči, kde byla opět k vidění řada vtipných a originálních kostýmů.

Dražili olympijský dresDva maturitní plesy pořádala ústecká „umprumka". Při prvním (13. ledna) se uskutečnila dražba dresu dvojnásobného olympijského medailisty a mistra světa v závodech horských kol, „Oušťáka" Jaroslava Kulhavého, jehož mladší bratr letos na škole maturuje.

Například v Litomyšli patří k posledním akcím tohoto druhu Benefiční dobový ples, který se uskutečnil minulý týden. Jedním z důvodů je, že se organizátoři z řad Veterán klubu přizpůsobují kapele. „Je pravdou, že jsme vždy plánovali náš ples na závěr sezony. S trochou nadsázky říkáme, že to nejlepší patří na konec," řekl jeden z pořadatelů plesu Jiří Flídr.

čtěte také: Rocková legenda jako za mlada

Dalším důvodem, proč jsou plesy a taneční zábavy v Litomyšli v tak pozdním období, je jejich množství. Ve srovnání s okolními městy se jen ve Smetanově domě koná třináct plesů, taneční kurzy a s nimi spojený Věneček.

„Kapacita je téměř vyčerpaná. Snad jen v lednu by mohly ještě nějaké být," řekl Leoš Krejčí, ředitel Smetanova domu. Dalším limitem je i fakt, že je nutno přestavovat sál podle potřeby. Plesy se totiž střídají s koncerty a divadly.

čtěte také: Další výhra Svitav, klíčový byl nástup

Málokdo se tedy pozastaví, že to, co nebylo za dob našich rodičů a babiček přípustné, je dnes zcela běžné. Najdou se i tací, kteří pořádají plesové zábavy před vánočními svátky.

Jaký je na danou situaci pohled z řad duchovních? „Drtivá většina lidí, i když je jim křesťanství blízké, tak

netíhnou k dodržování církevního kalendáře. Osobně jsem však raději, když jsou lidé veselí, než když pláčou," vyjádřil se litomyšlský farář Daniel Kvasnička.

čtěte také: Nehoda s vážným zraněním zavřela silnici