Svitavsko - Týden se starým Egyptem ve Třebové

Moravská Třebová – Egyptský týden se koná tento týden v Moravské Třebové. V jeho závěru se turistům otevřou modernizované sbírky muzea. Kulturní služby města uspořádaly pro všechny, kteří se o starověkou říši zajímají, výstavy, besedy a přednášky konané v rámci Týdne se starým Egyptem. Vyvrcholením bude nejen pro všechny milovníky historie sobotní bohatý program připravovaný k otevření obnovených expozic se sbírkami, které moravskotřebovskému muzeu před sto lety věnoval zdejší rodák, cestovatel a mecenáš Ludvík Holzmaister. V sobotu se návštěvníkům poprvé představí atraktivně pojaté multimediální výstavní místnosti nazvané Muzeum egyptské princezny aneb Cesta kolem světa. Legenda o Hereret, jejíž mumie je klenotem moravskotřebovských muzejních sbírek, bude v nadcházejícím týdnu podkladem projektového vyučování ve školách. Odborné informace egyptologa bude v sobotu 19. května, v den otevření nových expozic, prezentovat doktor Pavel Onderka na přednášce nazvané Hereret novinky ze starého Egypta.

Litomyšl – Celý týden patří Litomyšl gurmánům. Konají se zde Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Vše vyvrcholí v sobotu programem na náměstí. Začne to Poctou kuchařů Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího hrobu, kde vystoupí Sbor paní a dívek. Na náměstí se restaurace zapojí ve stáncích do soutěže o nejlepší svíčkovou. V mobilním kuchyňském studiu budou soutěžit týmy z hotelových škol v kraji. Ty se také představí s ochutnávkou specialit. Zapojit se mohou rovněž amatéři, pro které je připravena soutěž o nejlepší bábovku nebo burzu rodinných receptů. Na Toulovcově náměstí bude probíhat Mistrovství České republiky v kotlíkovém guláši. Připraven je také bohatý doprovodný program.

Svojanov – Hradní májové slavnosti jsou na programu o víkendu na hradě Svojanov. Na všechny čeká středověká zábava pod Svojanovskou hláskou, dobový tanec, muzikanti, šerm. Program začíná v sobotu o půl desáté a končí v devět hodin večer, v neděli je od devíti do tři čtvrtě na pět.

Ústeckoorlicko - Pravěká osada Křivolík otevře brány

Česká Třebová - Pravěká osada Křivolík přivítá v sobotu po zimě první návštěvníky. Při akci Brány otevřené aneb Vítání jara. Uvidíte například stříhání ovcí, pletení z proutí, vypalování keramiky nebo drcení obilí a pečení placek. Program začne v 9 hodin a skončí v 15 hodin druidským obřadem.

Ústí n. O. - Kociánka ožije v sobotu od 10 hodin Ústeckým majálesem. Program odstartují v 10 hodin vystoupení žáků Základní umělecké školy Jaroslava Kociana, od 11 hodin budou hrát ústecké kapely v amfiteátru parku. Ve 21.15 se uskuteční ohňová show a od deseti večer do tří do rána se budou hrát ve SportMusicClubu „starý pecky a fláky".

Vysoké Mýto - Muzejní noc chystá Regionální muzeum. Konat se bude v pátek od 17 hodin. Na muzejním dvorku se roztočí lokomobila z počátku 20. století, která požene historickou okružní pilu. Uskuteční se i komentované prohlídky výstavy Pod parou. Malé i velké návštěvníky zaujmou různé parní strojky a modely na parní pohon, část z nich bude i v pohybu.

Chrudimsko - Šesté Slatiňanské pozastavení

Slatiňany - Na 6. ročník Slatiňanského pozastavení, který se bude konat v areálu zámeckého parku před hřebčínem, jste zváni v sobotu. Je připraven bohatý kulturní program i řemeslný jarmark. Už před devátou hodinou je pro nejmenší připravena pohádka Královna Koloběžka, během dopoledne se na pódiu představí děti ze Základní umělecké školy ve Slatiňanech, dětské soubory Formánci a Červánek, Bubeníci Svítání Pardubice a klienti Domova sociálních služeb ze Slatiňan. Kolem oběda děti přivítá klaun a připraví pro ně balonková zvířátka. Toho pak vystřídá iluzionistická show Duo Fernando. Po obědě opět, jako každoročně, si můžete poslechnut Dechovku při ZUŠ Chrast, národopisné soubory Formani a Nisanka, děti ze ZUŠ Slatiňany a o závěrečnou tečku se postará mezi 16. až 17. hodinou skupina Doklobouku. Po celý den můžete navštívit zámek, kde je připravena prohlídka i běžně nepřístupných prostor.

Hlinsko - V pátek 18. května od 18 hodin se v divadelním sále koná tradiční jarní koncert místní dechové kapely. Hostem večera bude úspěšný bavič a imitátor Petr Martinák. Předprodej vstupenek začíná od 19. dubna v Turistickém informačním centru, Husova ul. 41, tel. 469 312 349 a také přes online rezervační systém na www.mfc-hlinsko.cz

Slatiňany - Ve výletní lesní restauraci Monaco ve Slatiňanech se bude v sobotu konat turnaj v mariáši. Jde o již osmý ročník turnaje v křížovém mariáši jednotlivců a dvojic. Začátek soutěže je v devět hodin.

Pardubicko - Noční nakupování v AFI Paláci

Pardubice - V pátek od 9 hodin až do půlnoci mají zákazníci AFI Paláce jedinečnou možnost zopakovat si akci plnou slev s názvem „AFI Shopping Night". Letošním nočním nakupováním provede návštěvníky hudební producent Jaro Slávik.

Pardubice - V sobotu se od 9 hodin roztančí pardubický Ideon. Uskuteční se tady celorepubliková soutěž ve skupinovém aerobiku Perníková kopretina. Uvidíte nápadité choreografie dívek a žen, barvité kostýmy, aerobik, step i stále populárnější zumbu.

Pardubice - Již v sobotu se na pardubickém závodišti koná další dostihový mítink. V pořadí druhý dostihový den je věnovaný nejen dostihům, ale také tématu zemědělství a rozvoje venkova. Na programu dostihového dne je celkem 9 dostihů, tím hlavním bude Zlatý klas Pohár ministra zemědělství.

Živanice - V neděli přijedou na místní fotbalový stadion představitelé fotbalistů ze seriálu Okresní přebor. Slavnostní výkop bude ve 13.30 hodin, kdy herci z oddílu TJ Sokol Houslice sehrají benefiční utkání proti výběru Sokola Živanice.

Královéhradecko - Hradecké letiště bude opět patřit Helicopter show

Hradec Králové - Jedenácté výročí oslaví tradiční akce Helicopter show, která se 18. a 19. května uskuteční na královéhradeckém letišti. Největší novinkou bude výstava vrtulníků a vrtulníkové techniky, která by měla být největší ve střední Evropě. „Hradec Králové se tak stane na dva dny středem zájmu výrobců, dopravců, majitelů a provozovatelů vrtulníků z celé Evropy," řekl hlavní pořadatel akce Tomáš Suchánek ze společnosti DSA. Pořadatelé připravili pro návštěvníky unikátní ukázku, a to první veřejné vystoupení lehkého vrtulníku Guimbal Cabri G2 od společnosti Lion Helicopters. Helicopter show bude tradičně patřit široké veřejnosti a vystoupí řada českých a zahraničních pilotů.

Hradec Králové - Více než čtrnáct set cvičenců České obce sokolské zacvičí na jedenáct skladeb a cvičenci Asociace sportu pro všechny vystoupí při dvou skladbách v neděli od 15 hodin při Krajském sokolském sletu na stadionu Sokola v Hradci Králové na Eliščině nábřeží. „Krajský slet bude jednou z posledních generálek před hlavním sletovým vystoupením, které nás čeká 5. a 6. července na XV. všesokolském sletu v Praze. Krajskému sletu bude předcházet v pátek od 15 do 17 hodin prezentace Sokola na Masarykově náměstí v Hradci Králové.

Mlékosrby - Sobotní den bude ve znamení trhů. Od devíti hodin se totiž uskuteční 3. mlékosrbský jarmark spojený s dětským dnem. Návštěvníci zde uvidí ruční pletení a háčkování, ukázku historických strojů a motocyklů, trdelník, dřevěné hračky, keramiku, svíčky, ukázku šermu či malbu na sklo. Akce se koná u obecní hospody v Mlékosrbech a občerstvení je po celou dobu zajištěno.

Rychnovsko - Houslový virtuos Pavel Šporcl s cimbálovou kapelou

Rychnov nad Kněžnou - Houslový virtuos Pavel Šporcl zavítá do Rychnova. Vystoupí v unikátním spojení se svojí cikánskou cimbálovou kapelou a společně zahrají koncert Gipsy Way. Svůj program představí v pátek od půl osmé večer v Pelclově divadle. Program jistě nadchne i nejnáročnějšího diváka.

Nová Ves - Na start osmnáctého ročníku Velké ceny Nové Vsi se postaví děti i dospělí se svými motocykly do padesáti kubických centimetrů v sobotu v 11 hodin. Kromě skvělé podívané jsou pro návštěvníky připraveny také ukázky práce služebních psů nebo projížďky na koních. Hlavním lákadlem letošního motokrosu je však šestinásobný vítěz Rallye PařížDakar, Karel Loprais a jeho závodní Tatra.

Náchodsko - Mezinárodní jarní závody spřežení

Police nad Metují - SK Fagone Police nad Metují pořádá třídenní CAI B Mezinárodní jarní závody spřežení, které se konají od pátku do neděle na závodišti Jana Čermáka v Polici nad Metují. Začátek je vždy od 10.00 hodin. Závody jsou kvalifikací na mistrovství světa.

Náchod - Čiperný Den s Primátorem se uskuteční v sobotu v 11.00 hodin v areálu náchodského pivovaru. Po celý den se budou na pódiu střídat zajímavé kapely Hudba Praha a Laura a její Tygři Žlutý pes, Prague Conspiracy, Skyline a Ukulele troublemakers.

Josefov - V sobotu se v areálu vojenské pevnosti v Josefově koná druhý ročník hudebního festivalu Pevnost Fest 2012. Po loňské vydařené premiéře přicházejí organizátoři s velmi silnou sestavou kapel, v jejímž čele jsou skupiny Chinaski, Olympic, Sto Zvířat nebo Komunál. Celkem se v josefovské pevnosti představí sedm kapel. Více na: www.pevnostfest.cz.>

Jičínsko - Tradiční Valdštejnské slavnosti v Jičíně

Jičín - Město Jičín pořádá tradiční Valdštejnské slavnosti na počest Albrechta z Valdštejna. Program začíná v pátek ve Valdštejnské lodžii, kde se otevře sklepní expozice a večer zpříjemní komponovaná hudba ze 17. století a dobová poezie. Hlavní program začne v sobotu ráno průvodem družiny Albrechta z Valdštejna na Valdštejnovo náměstí, kde jej slavnostně přivítá purkmistr města. Na náměstí pak začne nepřetržitý program, na který je vstup zdarma. K vidění budou mušketýři, dobová hudba a tanec, divadlo, kejklíři a také historické tržiště. Večerní program zahájí pochodňový průvod z lipové aleje od kasáren na Valdštejnovo náměstí, kde budou vévodovi představeny nejnovější vynálezy, vzducholodě a pekelný stroj, na závěr bude k vidění ohňová show a ohňostroj. Neděle bude patřit Valdštejnské slavnostní mši v kostele sv. Jakuba a zpívanému putování ke kostelu Všech svatých pod Zebínem a do Valdštejnské lodžie. Zde bude program zakončen Valdštejskými hrami, které jsou určeny zejména rodinám s dětmi.

Kbelnice/Prachov - Již 146. výročí bitvy u Jičína, která byla v roce 1866 druhou největší bitvou prusko-rakouské války, připomene program připravený na sobotu ve Kbelnici a na Prachově.V 9 hodin se vydají na pochod historické vojenské jednotky od kbelnického obecního úřadu k ossariu. Kromě pietního aktu přihlížející uvidí také ukázky zbraní a tehdejší bojové taktiky. Od 14 hodin bude program pokračovat na Prachově u pomníků v blízkosti Muzea přírody Český ráj. Na louce se pak uskuteční bitevní ukázka se zapojením dělostřelectva i raketometů.

Libáň - Tuto sobotu bude slavnostně zahájen tradiční festival Libáňský hudební máj Foersterovy dny 2012. Dvanáctý ročník hudebních slavností je pořádán pod záštitou Českého výboru pro UNESCO. V sobotu vystoupí v Domě kultury v Libáni v 19.30 hodin Irena Budweiserová. Zazní spirituály, gospely, blues v podání zpěvačky s jedinečným hlasem a osobitým projevem za doprovodu skupiny FADE IN.

Trutnovsko - Vladimír Hron pokřtí hulmany

Dvůr Králové - Místní zoologická zahrada zve návštěvníky na křtiny dvou mláďat hulmana jávského, které se uskuteční tuto neděli od 13 hodin před letohrádkem zoo u výběhu hulmanů. Za kmotra oběma opičkám, které se narodily na konci loňského roku, půjde známý bavič Vladimír Hron.

Jilemnice - Neopakovatelnou atmosféru nabízejí tradiční trhy, které se uskuteční tuto sobotu na náměstí pod názvem Májový jarmark. Organizátoři ze Společenského domu Jilm pro návštěvníky připravili celodenní kulturní program, který bude moderovat Petr Ticháček. Těšit se tak můžete například na vystoupení taneční skupiny Paul-Dance Jilemnice, na Jilemský spolek paní a dívek nebo na kramářské písně. V průběhu jarmarku můžete také ochutnat místní speciality, jako jsou sejkory nebo medovina. Program 8.30: zahájení, 9.30 a 15.00: taneční skupina Paul-Dance Jilemnice, 10.00 a 13.45: vystoupení ZUŠ Jilemnice, 10.30: Naboso Rokytnice nad Jizerou, 12.30: Jilemský spolek paní a dívek, 12.45: Kramářské písně, 14.15: pohádka O nebojácném Ondrovi, 15.30: Alibi Rock.