Přízemí městského muzea je věnované výstavě nazvané „Hudba ve spirále". Uspořádali ji odborníci z Národního technického muzea v Praze. „Výstava mapuje vývoj gramofonů, fonografů a záznamových médií, to znamená fonografických válečků a gramofonových desek, od jejich počátků v 19. století až do současnosti, tedy až k moderním výrobkům," informuje Hynek Stříteský, ředitel Muzea elektrotechniky a médií Národního technického muzea v Praze. Ti, kteří se tedy zajímají o vývoj gramofonového průmyslu, tak mají příležitost prohlédnout si zhruba šedesát jedinečných exponátů. Hynek Stříteský jen těžko odhaduje, jaký kousek je ve svitavské expozici nejvzácnější. „Upozornil bych na nejstarší fonograf zhruba z 80. let 19. století, na cínovou folii. Na druhé straně stojí nejmodernější nejluxusnější výrobek současné firmy SEV Litovel," podotýká ředitel pražského muzea.

Jako první mohli tuto výstavu vidět návštěvníci vloni v pražském národním technickém muzeu. Svitavy jsou tedy hned po Praze druhé, kde si mohou lidé vývoj gramofonového průmyslu prohlédnout na jednom místě.

V městském muzeu a galerii jsou vystavené předměty výhradně ze sbírek pražského technického muzea. „V Praze jsme představovali i nejstarší gramofonové desky z archivu v Ústí nad Labem, kde byla první lisovna gramodesek v českých zemích. Měli jsme zapůjčené i předměty z GZ Media Loděnice, kde je současná výrobna zvukových nosičů, a firmy SEV Litovel, která produkuje gramofony," popisuje Hynek Stříteský. Podotýká, že obě firmy, které předměty na výstavu zapůjčily, je po skončení výstavy věnovaly muzeu do sbírek. „Obě firmy patří k největším producentům a mezi špičku ve svém oboru," hodnotí Hynek Stříteský.

Další unikáty má pražské muzeum uložené v depozitářích. Cesta muzejníků k exponátům vede soustavnou sbírkovou činností. „V minulém roce jsme získali poměrně rozsáhlou kolekci gramofonů ze sbírky soukromého sběratele. Potomci původního majitele, který už nežije, jsou rádi, že kolekce zůstává relativně ucelená v muzeu," vysvětluje Hynek Stříteský. Je přesvědčený, že předností technického muzea je, že má dlouhou historii a předměty se v něm shromažďují postupně. Je totiž jedním z nejstarších muzeí v republice.

Plácli si

Unikátní výstava gramofonů a zvukových nosičů se do Svitav dostala téměř náhodou. „Dozvěděla jsem se o ní a jela jsem se do Prahy podívat. Zaujala mě, tak jsme se s pražskými kolegy dohodli," přiznává ředitelka svitavského muzea Blanka Čuhelová. Není to však jediná spolupráce, na které se domluvili. „Do sbírek jsme získali zajímavou kolekci starých gramofonů. Odborníci z Prahy nám pomohou s určením stáří," odtajňuje Blanka Čuhelová. Na stálou expozici sice není ve Svitavách místo, ředitelka ale potvrzuje, že by rádi uspořádali výstavu z vlastních sbírek.

Muzejníci vydali k výstavě „Hudba ve spirále" katalog, jehož součástí je i CD s dobovými melodiemi. K dispozici je v pokladně svitavského muzea. Zájemcům o gramofony je zajímavá expozice přístupná do konce května.

(kk)