Pět dní bude znít na mnoha místech ve městě slovenština. „Byli jsme první, kteří začali s navazováním kulturních vazeb se Slovenskem v této podobě. Letos slavíme dvacet let od založení festivalu," připomněla historii významné kulturní akce ředitelka kulturních služeb Jarmila Dvořáková.

Významní hosté

Letošní akce měla mít punc jedinečnosti. Dorazit měl i bývalý prezident Slovenska Ivan Gašparovič. Na poslední chvíli se však ústy svého tajemníka omluvil ze zdravotních důvodů.

Přijedou však i další významní hosté spjatí se Slovenskem. Mezi nimi například ředitel Slovenského institutu v Praze Vladimír Valovič nebo primátorka Banské Šťavnice Nadežda Babiaková.

„Jubilejní ročník je opět ve znamení hvězd, tradičně na zahajovacím večeru vystoupí představitel slovenské kulturní scény, jehož výkony jsou ceněny nejen na domácí scéně, ale i v zahraničí. Letos to bude šansoniérka Szidi Tobias," sdělila tisková mluvčí Moravské Třebové Dagmar Zouharová.

Velký zájem

Kromě zpěvačky s nezaměnitelným hlasem, která spolupracovala i s duem Hapka-Horáček, se představí i další čelní představitelé slovenské kultury. O festivalový program je v Moravské Třebové tradičně velký zájem. Proto jsou divadelní představení souboru Paradajz Pikčr nebo hra Shirley Valentine v podání Zuzany Kronerové beznadějně vyprodaná.

Pro všechny

Jubilejní akce si však zaslouží exkluzivního hosta pro více diváků, než kolik se jich vejde do sálu kulturního zařízení. Pod otevřeným nebem tak vystoupí v sobotu od osmnácti hodin populární skupina No Name, která je známá skladbami Žily, Čím to je?! nebo Ty a tvoja sestra. V stup na náměstí, kde se koncert odehraje, je volný.
Tradičně se také zúročí partnerské styky Moravské Třebové a slovenské Banské Štiavnice, která do programu Dnů slovenské kultury pravidelně přispívá. Páteční den ve dvoraně a parku muzea bude patřit taneční skupině Applaus nebo sokolnické skupině Bavona.

Součástí Dnů slovenské kultury je v muzeu v rámci projektu Čechoslováci v 1. světové válce k vidění výstava Velká válka – Češi na bojištích Evropy.