Ti, kteří se nakonec rozhodli pro dílo geniálního Járy Cimrmana, rozhodně nelitovali. Divadelníci pro ně totiž přivezli osvědčený kus ze svého repertoáru a divákům připravili noc plnou humoru.

Představením Hospoda Na mýtince baví Divadlo Járy Cimrmana své fanoušky po několik dekád. Premiéra se konala již v roce 1969 a dá se říct, že pro návštěvníky se jedná o sázku na jistotu.

Tak tomu bylo i v Litomyšli. Představení přilákalo na tři stovky zvědavých diváků a herci se jim za zájem odvděčili tím nejlepším možným způsobem. Rolí se zhostilo hvězdné trio Zdeněk Svěrák, Miloň Čepelka a Petr Brukner, kterým asistoval coby policejní inspektor Trachta Robert Bárta.

Celé představení klasicky zahájil připravený seminář 
o životě a dílu Járy Cimrmana. Ten diváky uvedl do problematiky operetního díla Proso, ze kterého Hospoda Na Mýtince vychází.

V obecenstvu se sešly různé generace, ale mladí i staří aktivně reagovali na známé hlášky plné dnes již kultovního humoru. Nejvřelejší reakce publika vyvolal v této části představení Zdeněk Svěrák.

Jednak svou klasickou narážkou na Aloise Jiráska, který měl na místním gymnáziu krást inkoust pro svou soukromou potřebu a také zmínkou o jednasedmdesátiletém Johannu Straussovi, jehož věk trio hlavních představitelů již dokázalo překonat.

Závěrečná hra byla pomyslným vrcholem večera. Divadelníci se totiž s elánem vrhli do příběhu o vychytralém hostinském. Ten neustálými sliby nechává čekat zasloužilého erotomana a vězně na útěku na svou imaginární vnučku.

Herci dali zapomenout na svůj věk a s vervou se pustili do operetního díla. Zejména Miloň Čepelka a Zdeněk Svěrák ve svých rolích excelovali a představení táhli. To je ale již dobrým zvykem Divadla Járy Cimrmana. Kvalitní výkon podal také Petr Brukner a Robert Bárta. Měli ale nevýhodu v tom, že jejich role jsou oproti ostatním na vtipy trochu chudší.

Divadelní večer se zkrátka vydařil a diváky v hledišti, dle jejich reakcí, pobavil.