Takto vypadal i koncert komorního souboru Trio Martinů, odehraný včera dopoledne v poličském Tylově domě.

„Výchovné koncerty mě samotného v mládí vždy děsily a chodil jsem na ně nerad. Většinou jsem to byla nuda. Právě proto se snažíme ta naše vystoupení dělat interaktivní, aby děti nemusely jen sedět koukat se na pár „frakounů", kteří něco odehrají," řekl klavírista Petr Jiříkovský, který koncertem provázel.

Klasika zábavou

Jak je možné docílit zábavného provedení vážné hudby? Nejlepší je zatáhnout diváky do programu. Trio Martinů ve složení houslista Pavel Šafařík, violoncellista Jaroslav Matějka a klavírista Petr Jiříkovský zahráli několik děl od autorů, jako jsou Bohuslav Martinů či Antonín Dvořák. V průběhu celého pořadu se měnilo složení hráčů na jevišti a došlo tak na skladby v podání pouze klavíru s houslemi či s violoncellem. Mezi skladbami vedli se studenty rozhovor o vzniku skladeb a období, kdy byly napsány a třeba i o tom, co vyjadřují. Pokládali jednoduché otázky, na které dostali odpovědi. „Moc se mi líbilo, jak s námi mluvili a ptali se nás," ocenil přístup účinkujících Ondřej Češka z Poličky.

O tom, že výchovné koncerty do výuky patří, je přesvědčena i Ellen Erbesová. „Podobné koncerty se mají dětem předkládat v té nejvyšší kvalitě. Nejsou také vhodné koncerty v tělocvičnách. A právě kvalita může přimět děti k poslechu tohoto hudebního žánru," vysvětlila učitelka z poličského gymnázia.  Studenti této školy navštěvují nejen koncerty klasické hudby, ale měli možnost navštívit i jazzová vystoupení předních umělců z Čech i zahraničí.

Během celého koncertu nedošlo na žádné poučování a přednášení dějin hudby. Studenti se tak mohli soustředit na hudbu, kterou neposlouchají každý den.

Spokojenost

„Koncert se mi líbil celý. Nejvíce duo klavír a housle.  Nejlepší byl klavír. Poslouchám spíše moderní hudbu než klasickou,"  okomentovala koncert hráčka na klávesy a kytaru Anna Fidranská ze Stašova.  Při dotazu na oblíbené skladby klasických autorů zmínila Bohuslava Martinů a Bedřicha Smetanu.  Oblíbené skladby mají i sami hráči. „Číslem jedna je Antonín Dvořák. Toho máme rádi a na podobné koncerty patří. Je to možná to nejcennější, co v české muzice máme," podotkl Petr Jiříkovský.

Celý koncert vyzněl ke spokojenosti diváků tak i muzikantů. Ti ocenili soustředění publika. „Dokázali poslouchat naprosto tiše, i když jsme hráli potichu. To se nestává na takových koncertech příliš často," vyjádřil se pochvalně klavírista o poličském publiku.

Na závěr vystoupení došlo i na otázky, které pokládaly děti muzikantům. Ptaly se třeba na čas, který musí vystupující strávit cvičením. Největší potlesk sklidil houslista Pavel Šafařík svojí odpovědí na otázku, co poslouchá za hudbu. Mnohé překvapil kapelami AC/DC a Black Sabbath. „Otázky byly běžné. V jejich věku bych se zeptal na totéž," dodal závěrem Petr Jiříkovský.