„Jsem tady druhý den a celkově podvaadvacáté. Atmosféra jde ve šlépějích předešlých ročníků. Sešla se tu dobrá parta muzikantů a vynikající parta v hledišti. Vidím známé obličeje a zároveň nové tváře, což je pro festival dobře," shrnul festivalové dění Jiří Malý. Kromě toho, že se podílel na organizaci a povedené dramaturgii festivalu, tak se ujal i role moderátora se zpěvákem Wabi Daňkem.

Festivaloví „držáci"

Protože Újezdské babí léto není úzce žánrově vymezené, tak se v hledišti sešli trampové, milovníci folku i lidé, kteří mají prostě rádi hezké písničky. Otevřenost totiž činí tento festival přitažlivý pro posluchače i kapely, které s vracejí se železnou pravidelností. „Jsem tu podvacáté. Újezdské babí léto má dobrou úroveň. Publikum je velmi tradiční, budějické," řekl Pavel Lohonka Žalman. Proč tento přívlastek? „Chvilku trvá, než se rozhoupe, ale pak je vděčné," vysvětlil oblíbený zpěvák, který se už těší na konec září, kdy přijede zahrát do Svitav. Za svoji věrnost babímu létu dostal od pořadatelů perník. Jak jinak než ozdobený dvacítkou.

Dalším interpretem, který je s Dolním Újezdem spjatý, je Wabi Daněk. Na festival jezdí podle svých slov od „dřevních dob". Se svým kamarádem Jirkou Malým, kterému nemůže odmítnout spolupráci, se na pódiu představil i v roli moderátora. „Já musím přijet, i kdybych tu nehrál, aby mi zkontrolovali inventární číslo," sdělil se smíchem Wabi Daněk. Častá účast pro něj znamená, že potkává známé tváře. S humorem dodal, že někteří objedou více festivalů než on sám. Vystupovat během léta je pro něj příležitost, jak se potkat s kamarády a dozvědět se novinky. „Můžeme pokecat a zdrbnout kolegy, což je velmi důležité. Mám-li být zcela upřímný, tak nám ta muzika občas vadí," podělil se s humorem o střípky za zákulisí písničkář a zpěvák.

Přes moře

Pravidelně jezdí na festival Renata Felcmanová. Potřetí přijela na pátek i sobotu. „Miluji Žalmana, ale jezdím ráda na všechny kapely. Těším se i na Čechomor," prozradila sympatická divačka z České Třebové. O něco dále to měla do Dolního Újezdu její kamarádka z Anglie. „Žiji v Bristolu tři roky a když se mě kamarádi ptají, co mi chybí, tak je to český folk. Vzala sem si tedy dovolenou a přijela na festival, který mě nejvíce oslovil," přiznala svoji lásku Kateřina Kamenická.

Na pódiu se vystřídalo třináct kapel a každá si našla svoje příznivce. Díky skvělé dramaturgii program gradoval. Svůj vrchol našel v kapele Čechomor.