Námět hry, která se jmenuje symbolicky „Biskupický elixír", je čerpaný z historie Biskupic a okolí. Nad obcí totiž kdysi stával hrad Plankenberk. Dnes jsou v jeho místech jen zřícené zdi. „Legenda, která se traduje, říká, že je v jeho místech zakopaný poklad. Po mnoho generací ho všichni chodí hledat, ale nikdo ho ještě nenašel. Jen my víme, co tam kníže zakopal," uvedla autorka námětu Věra Kaderková. To se nakonec dozvěděli i diváci. Kníže Ignác chtěl provdat svoji krásnou dceru Flintorii za bohatého ženicha. Přijeli dva…

„Tatínek mi vždycky vyprávěl, že jako kluk chodil na Plankenberk hledat zakopaný poklad. Už od dětství jsem přemýšlela, co tam může být. Když jsem na ta místa přišla, tak jsem si vždycky představovala, kdo tam žil, co tam dělal. Asi před dvěma lety mě napadlo, že by bylo pěkné vymyslet příběh, který by se týkal Biskupic, slivovice a hanáčtiny, a zahrát ho na kaléšku," vzpomínala Věra Kaderková.

V Biskupicích žádné divadelníky ale nemají, tak se domluvili s ochotnickým spolkem z Velkých Opatovic. Nadšence inspirovalo také to, že v domě U Valouchů, kde je pěkný sál, se divadlo kdysi hrávalo. „Chtěli jsme ho tam zase vrátit," poznamenala Věra Kaderková.

A dílo se podařilo. Ti, kteří si vystoupení nenechali ujít, byli nadšení. „Byla jsem překvapená. Myslím si, že je to něco nádherného, když víme, že máme svoji hru – je o našem kraji, o Biskupicích. Byl to pro mě krásný zážitek," uvedla Hana Císařová.

Také mladým ochotníkům se na hře dobře pracovalo, i když na to měli žalostně málo času. „Hrálo se nám výborně. Byla skvělá atmosféra. S hrou jsme se jakž takž ztotožnili, takže to bylo příjemné," zmínila Lucie Ženožičková, představitelka princezny Flintorie. Na to, kolik na to měli času, odvedli všichni naprosto profesionální výkon. „Prakticky měsíc jsme intenzívně zkoušeli. Kvůli dovoleným jsme na to, bohužel, víc času neměli," přiznala Lucie Ženožičková. Petr Ženožička hrál knížete Bohuslava. „Díky zázemí, které nám obec zajistila v domě U Valouchů, se nám hrálo velice dobře. Myslím si, že představení bylo pěkné a že to diváci ocenili," poznamenal ochotník. Doufá, že si hru ještě někdy zahrají.

Autorka námětu Věra Kaderková věří, že se v Biskupicích podaří vzbudit ochotníky. „Asi před sedmdesáti lety se tady hrávalo divadlo. Třeba nějaké mladé inspirujeme a příště připraví něco sami," dodala. Je ráda, že se spojila spousta lidí a vše se povedlo. Nebýt nadšených lidí a sponzorů, pak by to, jak se říká, asi neklaplo.

…Z příběhu vyplynulo, že slivovice je zázračný elixír, na který by si lidé měli dávat pozor. Jednak po ní začnou mluvit hanácky a za druhé mluví pravdu, a to se nevyplatilo princi Josefovi, který přijel z Prahy, aby se ucházel o ruku princezny z hradu Plankenberk. Nakonec ruku princezny i její srdce získal kníže Bohuslav.