Sami poličští divadelníci jsou mladými začínajícími umělci sbírajícími zkušenosti. Pro náročného diváka však připravili na pátek a sobotu alternativně-kulturně-společenskou sondu do umělecké branže.

Výstavy, divadla zajímavého střihu, show k pohledání. „Je to záměr ukázat široké spektrum umění, hlavně divadelní. Na jedné straně stojí soubor Tygr v tísni a druhé pantomima. Půjde o divadelně-literární událost," říká Petr Erbes mladší, šéf festivalu Momentum, který startuje už dnes večer v poličském divadelním klubu.

Soutěž poetů: One
man show

„Každý si v programu může najít svou věc, a nebo může jít o kombinaci prvků," dodal.

Dle programu se na první pohled může zdát, že jde z pohledu diváka o dost těžké disciplíny na strávení. Jenže tato čísla mohou vyrazit dech i konzervativnímu publiku.
Vždyť už jen pokusy o přivedení poetické soutěže ve stylu one man show je formát, který tu ještě nikdo nezažil. Podobné klání již dávno předvádějí američtí mladí umělci. „Do Čech se to přivedlo a trochu překroutilo. Spočívá to v soutěžení jednotlivců přenášejících text pouze na mikrofon. Necháváme na jejich vůli, zda si své vystoupení připraví, nebo přijdou s improvizací. Na tom tvaru mě nejvíce zajímá jakási nevyzpytatelnost. Nikdo vám nic servírovat nebude, ale zhodnotí se především jejich „slamerské" schopnosti," uvedl Erbes.

Divák vtažený do děje si potom sám může udělat obrázek o tom, co v něm vystoupení zanechají. Diváci následně ohodnotí výkon. Půjde o takový rap básněmi. „Takové představě má blízko Metoděj Constantine, který se ke slamu dostal od freestyle rapu," připomíná šéf festivalu Momentum.

Klasika, progres,
nakonec i odvaha

Do Poličky chtěli přivést také kvalitní animovanou tvorbu. Všichni talentovaní umělci ze současné líhně tohoto filmařského odvětví se sem podívají.

Dramaturgové chtějí dopřát zážitek animace hned z několika úhlů pohledu. Nejenže představí klasickou animaci až po reálné animované filmy, v nichž vystupují živí herci.

Poměrně odvážnou myšlenkou je přivedení baletu na prkna Divadelního klubu, který tu v podstatě ještě nikdy nebyl. Lidé si jej zatím mohli dopřát na velkém jevišti Tylova domu. Ale v klubu?

Balet venku? Bude v okolí klubu

„Balet v klubu byl v rámci festivalu minulý rok, ale letos se odehraje venku. Zatím nechci prozrazovat, kde to bude," " pousmál se Petr Erbes mladší s tím, že diváci se s předstihem na místě dozvědí, kde vystoupí tanečníci s představením Kukačka. Podle všeho jejich pódiem bude plocha nedaleko budovy. Zajímavé bude také povídání se skupinou, která zkoušela předvést své vystoupení na tureckém venkově a lidem tu předají své zkušenosti.

Tvůrci vycházeli při skladbě programu jednak z možných přání diváků a také se řídili vlastním divadelním cítěním. „Jde o průnik obou oblastí. Snažili jsme se vybrat zajímavé věci a přivést je do Poličky," uzavřel Petr Erbes mladší.

Festival kromě jiného nabídne i další zajímavosti a interprety, kteří vám ukáží netradiční cestu umění. Omámí vás a ohromí?