Odborné poroty z krajských kol vybraly celkem třicet šest divadelních souborů. Ve Svitavách se jich ale představí pouze sedmnáct. „Je to zlomek toho, co se letos v České republice urodilo. Kapacita přehlídky ale nemůže obsáhnout všechna představení," uvedl hlavní organizátor přehlídky Jakub Hulák.

Nejlepší z nejlepších

Programová rada se sešla a pročetla jednotlivé posudky. „Porovnávala a zvažovala kvality a vybrala ty soubory, které by neměly na přehlídce chybět," vysvětlil Jakub Hulák. Také svitavský okres má na Dětské scéně svého zástupce. Představení Kocourkov v sobotu zahrály děti z dramatického kroužku Horní Dolní ze Základní školy ve Sloupnici. Humorná hra vypráví o tom, jak nešťastné ženy vymýšlejí plán, aby dostaly zpět své muže, které jim odvedl císař. „Udělají proto ze sebe hlupáky. Když přijede císařovna, vidí, že přišly o rozum. Postará se o to, aby se muži vrátili zpět ke svým ženám," shrnula děj Tereza Karlíková, členka kroužku. Divadlu se věnuje dva roky. Společně s ostatními dětmi je ráda, že se jejich soubor dostal až na celostátní přehlídku. „Očekáváme, že se dozvíme nové věci a získáme další zkušenosti," uvedla Tereza Karlíková.

Vysoká úroveň

Všechna představení hodnotí metodický sbor složený z odborníků. Dětské divadlo je podle nich velice kvalitní. „Když srovnám dětské divadlo v naší republice s jinými evropskými zeměmi, je určitě na vysoké úrovni. U nás má tradici. Je hodně lidí, kteří se mu věnují také po odborné stránce," potvrdil Jakub Hulák. Dramatická výchova patří mezi pohybové aktivity, sborové zpěvy a podobné.

Pro dramatické soubory organizátoři na každý den připravili rovněž dětský diskuzní klub. „Všechny děti tak mají možnost se sejít s lektory, aby si s nimi povídaly o představeních a získaly zpětnou vazbu," řekl Jakub Hulák.

Národní Dětská scéna se ve Svitavách uskutečnila poprvé v loňském roce. Patrně zde i zakoření. „Hledali jsme místo, kde by bylo dobré zázemí, jak organizační, lidské, tak i prostorové a tohle všechno se ideálně sešlo ve Svitavách. Jsou tady výborní spoluorganizátoři, nádherné prostory a všemožné přehlídkové aktivity," dodal Jakub Hulák.