Hokejové stadiony v regionu utichly. Ne tedy docela, neboť ve finálové sérii krajské ligy snížili Kohouti z České Třebové proti Světlé nad Sázavou na 1:2 a ještě „dýchají". V našem okrese je však sezona, která v uplynulých pěti měsících poutala pozornost značného počtu příznivců, minulostí.

Nejlepším reprezentantem Svitavska zůstal moravskotřebovský Slovan. Titul sice neobhájil, ale medailovou pozici nakonec vybojoval, když napravil prohru z Chrudimi, těsnou výhrou vyrovnal zápasový stav a zvládl nájezdovou loterii.

ŠTĚSTÍ PŘI DOMÁCÍCH

V opatrné úvodní třetině se soupeři prosadili jednou. Skóre otevřel v ponechané výhodě Štěpánek, vzápětí však zužitkoval Ministr Aulehlovu asistenci a srovnal.

Podobný vývoj měla prostřední část. Nejprve vrátil Chrudimi vedení O. Polák, pohotovou dorážkou však Kobza zařídil skóre 2:2. O další vzruch se postaral únikem Štěpánek a faulem Kutmon, trestné střílení hostující útočník neproměnil. Naopak v přesilové hře se prosadil Aulehla a Slovan poprvé v zápase vedl – 3:2.

Hosté však ve třetí části navýšili obrátky, v 50. minutě Karásek vyrovnal a za stavu 3:3 by bronz brali hosté. Navíc šli následně do přesilovky, což však nevadilo Řehulkovi, který pálil parádně do růžku – 4:3! A tenhle výsledek platil i po závěrečném klaksonu, takže se pokračovalo do prodloužení.

Konečné umístění týmů ze Svitavska v KL:
3. Moravská Třebová
8. Litomyšl
10. Polička

V něm mohly oba celky rozhodnout, nepovedlo se to nikomu a ke slovu se dostali nájezdníci. Jediným z nich, kdo svůj pokus úspěšně zakončil, byl Kvapil, zatímco Štefla nepřekonal ani jeden z tria protihráčů. Fanoušci Slovanu tak mohli svému mančaftu zatleskat za bronzový flek v krajské lize.

„Zápas byl pro kluky velice těžký a náročný," uznal domácí trenér Igor Čikl. „Jsem moc rád, že se nám třetí místo podařilo uhrát, protože potom, co jsme vypadli se Světlou, tak hráči měli v hlavách, že je konec sezony. Udělal jsem všechno pro to, abych jim do těch hlav dal, že třetí pozice je taky dobrá a že musíme hrát do konce. Povedlo se, i když to byly nervy. Samozřejmě nájezdy, to je o štěstí, což se k nám teď přiklonilo. Kluky jsem pochválil. Diváci nás hnali celý zápas a byla dobrá atmosféra, takže jsem spokojen," dodal lodivod Slovanu.

Moravská Třebová – Chrudim 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Prodloužení 0:0. Samostatné nájezdy: 1:0

Branky: 12. Ministr (Aulehla), 26. Kobza (Kvapil), 40. Aulehla (Polák), 52. Řehulka (Kobza), rozhodující nájezd Kvapil – 12. Štěpánek (Budínský), 25. O. Polák (Dobiáš), 50. Karásek. Nájezd proměnil: Kvapil. Nájezdy neproměnili: Ministr – Dobiáš, Novák, Kišš. Rozhodčí: Kratochvíl – Urubčík, Vepřovský. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 797.

HC Slovan Moravská Třebová: Štefl – Polák, Rosendorf, Pokorný, Rajnoha, Kvapil, Kutmon – Čikl, Ministr, Aulehla, Kobza, Faltus, Řehulka, Schneider, Maška, Muselík. HC Chrudim: Ament – Burkoň, Seidler, Machač, Kalous, Urban, Budínský – Dobiáš, Novák, Karásek, Koreček, Plch, O. Polák, J. Polák, Kišš, David, Novotný, Kopečný, Štěpánek, Solnička.

CHOCEŇSKÝ OBRAT

Litomyšlští hokejisté potřebovali v Chocni ke třetímu místu v „Martincovi" minimálně remízu po šedesáti minutách. Rychle se ovšem ukázalo, že splnění tohoto cíle bude nad jejich síly. Po celou dobu svižně hraného střetnutí pouze dotahovali ztrátu, dvakrát se přiblížili na rozdíl jediné branky (2:1, 3:2), jenomže to bylo z jejich strany prakticky všechno.

V nástupu do třetí třetiny se Král postaral o zvýšení na 5:2, snížení z Večeřovy hole potom už drama nevykouzlilo, naopak domácí přidali ještě dvě trefy a za stavu 1:1 na zápasy se šlo rovnou do nájezdů. V nich se z litomyšlských exekutorů trefil Kovář, ale bylo to málo, neboť za Spartak skóroval L. Pilař a po něm ještě blafákem T. Prachař, čímž rozhodl. Hosté propadli v celkovém pořadí krajské ligy až na osmou příčku a to určitě není důvod k jásotu.

Litomyšl – Choceň 7:3 (2:1, 2:1, 3:1)
Samostatné nájezdy: 1:0

Branky: 1. Velinský (Knytl), 7. P. Prachař (Král), 21. P. Prachař, 40. P. Prachař (T. Prachař), 46. Král (T. Prachař), 51. P. Prachař (Král, L. Pilař), 53. Svatoš (L. Pilař), rozhodující nájezd T. Prachař – 16. Mečiar (Starý, Pilavka), 24. Vomočil (Pilavka), 48. Večeřa (Starý). Nájezdy proměnili: L. Pilař, T. Prachař – Kovář. Nájezdy neproměnili: Král – Pilavka, Vomočil. Rozhodčí: Doležal – Málek, Souček. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 269.

HC Spartak Choceň: Sajdl – Novák, Vacek, L. Pilař, Teplý – Kučera, T. Prachař, M. Pilař, Velinský, P. Prachař, Knytl, Bor, Lichtag, Svatoš. HC Litomyšl: Kalousek – Bláha, Fajfr, Kovář, Mečiar, Starý – Dvořák, Skoumal, Barkóci, Vomočil, Večeřa, Pilavka, Budina. (rh, hor)