Promění, nebo nepromění „mečbol? To byla otázka, která se vznášela ve vzduchu před rozehráním čtvrtého čtvrtfinále. Proměnili! Hokejisté Slovanu jsou mezi elitní čtyřkou, soupeři z Litomyšle, byť favoritovi statečně čelili a nadělali mu více starostí, než se čekalo, smutní. Loňské semifinále totiž nezopakují.

BLESKOVÝ START

Upřímně řečeno, zkraje to vypadalo, že domácí budou zralí tak maximálně na ručník. V čase 0:36 tečoval Polákovo nahození Duba (0:1), minutu nato zůstal před Kalouskem volný Kobza a litomyšlským fanouškům začalo být poněkud nevolno.

Domácí se ale z této studené, čí spíše ledové sprchy oklepali, hru vyrovnali a když se ujala nenápadná střela Kováře, tak bylo jasné, že se jen tak nevzdají – 1:2.

Hrál se rušný hokej s řadou šancí na obou stranách a také s množstvím ostrých střetů, namnoze i zřejmých faulů, které sudí Prchal, jenž připustil až extrémně tvrdou hru, trestal minimálně.

Úvod druhé části patřil opět Slovanu, Řehulka s Aulehlou prokázali platnost otřepaného „nedáš – dostaneš" a zužitkovali rychlé protiútoky po nevyužitých možnostech Litomyšlských.

A ti vypadali podruhé v zápase, že za zdánlivě jasného skóre jsou zlomení – 1:4.

Omyl, nebyli. Těsně po polovině hrací doby využil přesilovku Barkóci, jehož trefa do šibenice byla dokonalá. Povzbuzení domácí dřeli dál, svůj důraz uplatnil Dvořák a zblízka protlačil kotouč za Turkova záda – 3:4. A ve 46. minutě se jim podařilo vyrovnat, když si do palebné pozice sjel Procházka a měl dost času ideálně zamířit.

A rázem bylo všechno znovu otevřené. Ne ovšem na dlouho, protože osud derby se naplnil ve chvíli, kdy na světelné tabuli naskočil čas 49:19. Nehorázná smůla na jedné, nehorázné štěstí na druhé straně, jinak se to nazvat nedá.

Aulehla posílal puk od mantinelu před Kalouskovu svatyni a sám si určitě nemyslel, že by se v této situaci mohl stát autorem vítězného gólu. Stačil však náhodný zásah bránícího hráče, kotouč změnil svůj směr a skončil v síti za Kalouskem, který na to nemohl nijak zareagovat – 4:5.

PO JEDNÉ RÁNĚ DRUHÁ

A když hned vzápětí gólman srazil Ministrovu ránu tak nešťastně za sebe, že kotouč pomalu doskákal mezi tři tyče znovu, zaklepal Slovan nahlas na brány semifinále.

Domácí takovou kliku v koncovce neměli, byť i u nich gól visel na vlásku, jenže jen visel a hosté vždy nějakým způsobem nebezpečí odvrátili. Ani minutu a půl trvající přesilovka pět na tři již naději zpět nevrátila.

A tak po vypjatém závěru (v němž někteří jedinci pouze benevolencí rozhodčích unikli tvrdému disciplinárnímu trestu), zazněl závěrečný klakson a nastal čas velké euforie a neméně velkého zklamání.

Vítězům budiž sláva, poraženým čest!

HC Litomyšl – HC Slovan Moravská Třebová 4:6 (1:2, 2:2, 1:2)

Branky: 10. Kovář (Budina, Musil), 31. Barkóci (Š. Švec), 34. Dvořák, 46. Procházka (Fajfr) – 1. Duba (Polák), 2. Kobza (Aulehla), 26. Řehulka (Duba), 29. Aulehla (Rosendorf, Turek), 50. Aulehla, 52. Ministr. Rozhodčí: Prchal – Padevět, Vepřovský. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 537. Konečný stav série: 1:3, postupuje Moravská Třebová.

HC Litomyšl: Kalousek – Mečiar, Bláha, Kovář, Starý, Fajfr, Procházka – Vomočil, Š. Švec, Dvořák, Skoumal, Musil, Budina, Skalník, J. Voříšek, Barkóci, Večeřa. HC Slovan Moravská Třebová: Turek – Polák, Rosendorf, Rajnoha, Pokorný, Schneider, Kvapil – Duba, Čikl, Černý, Faltus, Ministr, Aulehla, Kobza, Muselík, Řehulka, Maška.

Další výsledek:

Havlíčkův Brod B – Česká Třebová 5:2 (2:1, 1:0, 2:1). Branky: Cejpek 2, Bušek, Szilva, Pecen – Stehno, Vondráček. Rozhodčí: Hájek – Teplý, Říha. Vyloučení: 2:3, navíc Nimmerrichter (ČT) 10 min. OT. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 157. Stav série: 2:2.

Příští program:

5. zápas, neděle 19. února, 17.00: Česká Třebová – Havlíčkův Brod B.

Mečiar: Sám jsem koukal, jak hrajeme. Protějšek viděl hokej jako na rybníku
Nebylo to čtvrtfinále pro slabší povahy. S výjimkou třetího zápasu, který Slovan vyhrál na svém ledě jednoznačně, byly k vidění vyrovnané bitvy, které měly obrovský náboj a v nichž si nikdo nemohl být ničím jistý. Obhájce titulu v krajské hokejové lize nicméně nakonec předpoklady naplnil.
Litomyšlský trenér Stanislav Mečiar i přes konečný nezdar svůj tým vyzdvihl za bojovnost, s níž se prezentoval nejenom ve čtvrtém zápase. „Po dvou minutách mi bylo hrozně, ani se mi tomu nechtělo věřit, ale kluci začali bojovat a hráli dobře. Po dvou třetinách jsem doufal ve vítězství. Takových šancí jsme snad v celé sérii neměli, jako v tomhle posledním utkání. Dohrávali jsme souboje a sám jsem koukal, jak hrajeme. Myslím, že jsme byli lepší, ale přesto prohráli, takový je hokej. Jsem však pyšný na svůj tým, že odhodlaně bojoval až do konce," chválil kouč a uznal i kvality protivníka. „Moravská byla favoritem a gratuluji ji k postupu, ale potrápili jsme ji. Hráči ukázali, že mohou hrát s každým," cenil si.
„Náš první cíl, postup do semifinále, jsme splnili, takže jsem spokojen. K zápasu bych řekl, že jsme byli určitě lepší a zasloužili jsme si vítězství. Přes fauly, celkově tvrdé utkání a všechno ostatní jsem šťastný, že jsme mezi nejlepšími čtyřmi a je před námi další krok. Bohužel se nám zranil Michal Černý, má něco se zády a doufám, že se do dalších bojů uzdraví," uvedl trenér HC Slovan Igor Čikl. Podle jeho názoru se na průběhu čtvrtého zápasu výrazně podepsal sudí Prchal. „Obvykle to nedělám, ale musím k rozhodčímu mít komentář. Řekl kapitánovi týmu, ať si to uhrajeme sami, že on nic pískat nebude. Potom nás pošle do tří… Tohle je pro mě jako hra na rybníku, už jen proto, že to dokáže někdo říci," netajil se svojí kritikou. Pochvalu si naopak vysloužili třebovští fanoušci. „Byli úžasní, měli jsme to v Litomyšli jako doma. Teď se začneme chystat na semifinále a uvidíme, co nás v něm čeká," doplnil Igor Čikl.