Necelé tři týdny zbývají do začátku nového mistrovského fotbalového ročníku, z čehož vyplývá, že jednotlivé celky jsou v plném tréninku. Samozřejmě by mělo platit, že čím vyšší soutěž, tím jsou s přípravou dál. S tím souvisí také nezbytná přípravná střetnutí.

JASNÁ VÝHRA NA ÚVOD

Moravskotřebovský Slovan odehrál svůj první testovací duel na hřišti ve Starém Městě proti celku FK Dubicko, který je nováčkem přeboru Olomouckého kraje. A testování potřebuje, vždyť v mužstvu došlo k podstatným změnám. V první řadě na postu trenéra, když Miroslava Večeřu, s nímž vedení klubu ukončilo po jarní sezoně spolupráci, nahradil Zdeněk Válek, kterého fotbaloví příznivci znají především z lavičky svitavských týmů. Ten si na Slovan přivedl syna Jakuba, nejlepšího střelce Svitav v uplynulém ročníku. Do Moravské Třebové se z Letohradu vrátil útočník Zdeněk Konečný, v utkání proti Dubicku se dále představili Marek Okrouhlý, který prošel řadou moravských týmů (Mohelnice, Zábřeh, Šumperk, Medlov), navrátilec z Pomezí Michael Nováček, Marek Sommer z Třebařova a Milan Berka z Jevíčka. Kádr Slovanu opustili Ladislav Švanda s Michalem Sedláčkem (Kunčina) a také Igor Murin, který odešel do Fulneku. Utkání proti Dubicku Slovan s přehledem vyhrál 4:0 (branky: Konečný 2, Šatník, Válek), hráli: Kamisch – Berka, Šatník, Strouhal, Štaffa, Staněk, Okrouhlý, Nováček, Válek, Konečný, Polák (Sommer, Mikšánek, Oravec, Frisch). Plánované druhé přípravné utkání proti Poličce bylo zrušeno, takže Slovan bude pilovat souhru znovu ve středu 26. července na stadionu třetiligové Mohelnice.

OBRANU TŘEBA ZPEVNIT

Fotbalisté Jiskry Litomyšl mají za sebou dva přátelské zápasy. Nejprve zdolali přední celek I. B třídy z Proseče 5:2 (branky: Zeman, Paclík, Štoudek, Vejrych, Folta), ovšem kvalitnější soupeř z Chocně jim o víkendu dal pořádně za vyučenou v poměru 3:6 (Paclík, Štoudek, Kundera). Utkání přinesla trenérům Ivo Svobodovi a Jaroslavu Rybovi cenné poznatky, ať už v tom, že směrem dopředu se jejich tým bude schopen uplatňovat, ostatně i v prohraném duelu s Chocní si vypracoval spoustu gólových možností a dokázal protivníka v poli přehrávat. Bolavým místem se ovšem ukázala být defenziva, neboť soupeři se prosazovali příliš snadno a zejména choceňští střelci měli ke svým manévrům nadměrně prostoru a času. V kádru Jiskry k dramatickým obměnám přes léto nedochází, vítanými posilami jsou Martin Hašek, který se do Litomyšle vrací po působení v České Třebové, a Ladislav Severa. Ten to v Litomyšli také z dřívějška zná, v minulé sezoně hrál v krajském přeboru za Dolní Újezd. Dalším přípravou pro Jiskru bude pohár s Chocní.

S DIVIZÍ NEHRÁLI

Dalším zástupcem regionu v krajském přeboru, který do nové sezony změnil obsazené na trenérském postu, jsou Svitavy. Jejich dosavadní kouč Martin Andrle přešel k diviznímu mladšímu dorostu, novým šéfem svitavské lavičky se stal Radovan Kroulík, jemuž coby asistenti pomohou Vladimír Raplík a Jan Lampárek. V prvním přípravném duelu si Svitavští poradili s nováčkem krajského přeboru Lanškrounem 3:1 (Ryšavý, Frolo, M. Čížek). Kvalitním přípravu jim mělo přinést víkendové utkání s divizním Blanskem, jenže zůstalo jen u plánů. Soupeř jim den před zápasem oznámil, že nemá k dispozici dostatečný počet hráčů a k zápasu nepřijede. Ve středu 26. srpna hrají Svitavy v Letovicích.

LETEM SVĚTEM FOTBALEM

Fotbalový oddíl TJ Mladějov uspořádal o víkendu přípravný turnaj, na který pozval celky Kunčiny, svitavského dorostu a Žichlínku. Hrálo se klasickým turnajovým systémem, v semifinále si domácí celek poradil s Žichlínkem 6:1 a Kunčina přehrála 3:1 svitavské mladíky. Ti brali konečné třetí místo, když porazili po penaltovém rozstřelu celek z přeboru okresu Ústí nad Orlicí. Ve finále se setkali soupeři, které dělí tři stupně fotbalových soutěží. Mladějov bojuje v „trojce“, Kunčina je nováčkem I. A třídy. Rozdíl však nebyl na hřišti příliš znát, domácí dokonce vedli o dvě branky a favorit stačil pouze vyrovnat. Rozhodovaly penalty a ty nasměrovaly turnajové prvenství přece jenom do Kunčiny.

Memoriál Jaroslava Hanáka se konal v Boršově na památku předčasně zesnulého dlouholetého hráče a funkcionáře tamního fotbalového klubu. Vítězství bral domácí Boršov před Moravskou Třebovou C, Radiměří a Dlouhou Loučkou.

Fotbalisté z Horního Újezdu byli pořadateli tradičního Újezdského poháru, na kterém se každoročně scházejí obce nesoucí jméno Újezd. Letos jich bylo šest a domácí hráči by blízko k tomu, aby primát zůstal v jejich držení. Zvládli první krok a po dvou výhrách ve skupině postoupili do finálového utkání. Tam na ně čekal rovněž Horní Újezd, ale ten z okresu Přerov. Vyrovnané měření sil došlo v základní době ke smírnému výsledku 1:1, v penaltovém rozstřelu byli přesnější hosté z Moravy a mohli slavit triumf.

Pohár hejtmana Pardubického kraje

Zahajovací soutěžní měření sil v novém ročníku obstará jako tradičně 1. kolo Poháru hejtmana Pardubického kraje, které má svůj termín o víkendu 29. a 30. července. Do něj zasáhne osm družstev ze Svitavska, a to proti soupeřům různé výkonnostní úrovně. Polička nastoupí na trávníku účastníka III. třídy Pardubicka v Semíně, na Svitavy čeká střetnutí ve Skutči proti tamnímu týmu z přeboru okresu Chrudim. Moravská Třebová bude hrát v Semaníně proti nováčkovi krajské I. A třídy, Dolní Újezd se představí v Tuněchodech, které se na jaře pohybovaly v popředí „bétřídní“ tabulky. V domácím prostředí odehrají svoje zápasy čtyři regionální celky: Litomyšl si opět po týdnu zopakuje souboj s Chocní, Kunčina vyzve v Mladějově Hlinsko a rivalem pro Pomezí bude Lanškroun. Vítězové okresního poháru z Morašic hostí Přelouč.