Devětatřicet. To je počet fotbalových celků dospělých, které za tři týdny vstoupí do mistrovské sezony. Ta startuje úvodními koly o víkendu 12. a 13. srpna jak v Pardubickém kraji, tak ve svitavském okrese. Předtím jsou na programu pohárové souboje.

V krajském přeboru budou Svitavsko reprezentovat čtyři týmy, stejně tak v I. A třídě (o jeden více než v uplynulém ročníku), také v I. B třídě zůstaly jenom čtyři a zde pokračuje sestupný trend. V okresních soutěžích bude hrát stejně jako doposud sedmadvacet družstev, z toho čtrnáct v přeboru a třináct ve III. třídě. Špatnou zprávou je, že další obec v regionu zůstane bez kopané. Po Rychnovu, Starém Městě, Jedlové či Vendolí ukončil činnost klub v Chornicích. Příjemnější naopak je, že se k fotbalovému životu znovu probudila Kamenná Horka.

KRAJSKÝ PŘEBOR

Ve čtyřech se pokusí regionální zástupci obstát mezi elitou. Zůstávají Svitavy, Polička a Moravská Třebová, místo sestoupivšího Dolního Újezdu se díky šťastnému postupu vrací do přeboru Litomyšl. Dalšími nováčky jsou Dobříkov a Lanškroun, kromě Dolního Újezdu sestoupila i Přelouč a Libišany se do soutěže nepřihlásily (budou působit v okresním přeboru Pardubicka). Mezi divizí a krajským přeborem nenastal žádný pohyb, ani nahoru, ani dolů. Nejatraktivnějšího soupeře má v prvním kole litomyšlská Jiskra, která přivítá obhájce přebornického primátu ze Slatiňan. Svitavy začínají v Žamberku, Polička vstoupí do nové sezony doma proti Chocni a Moravská Třebová hostí na úvod svoji „jmenovkyni“ z České Třebové.

I. A TŘÍDA

Čtyřnásobná je reprezentace regionu ve druhé nejvyšší krajské soutěži. K B mužstvu Svitav a Pomezí, které v ní působily, přibyly Dolní Újezd (sestup z KP) a Kunčina (postup z I. B třídy). Novými tvářemi budou ještě sestupující Přelouč a z nižší soutěže postupující Semanín a Horní Ředice, takže složení I. A třídy doznalo docela značné obměny. Los tomu chtěl tak, že ani jeden z okresního čtyřlístku nebude mít o druhém srpnovém víkendu při premiéře výhodu domácího prostředí a všichni musí cestovat ven. Kunčina se k prvnímu vystoupení vydá do dalekých Načešic, Pomezí zajíždí na hřiště do Nasavrk, svitavská rezerva otestuje kvality Semanína a dolnoújezdský Sokol se vydá do Letohradu k utkání s tamním béčkem.

I. B TŘÍDA

Pouze ve skupině B se na rozdíl od minulých dvou sezon objevují „bétřídní“ družstva ze Svitavska. Je jich pohříchu rok od roku méně, zbyly všeho všudy čtyři. Vypadla postupující Kunčina, ale také sestupující Cerekvice s Dlouhou Loučkou a nepřihlášená Polička B. Tím pádem z celé sestavy zůstaly Opatovec a Horní Újezd, k nimž přibyly dva nováčci z okresního přeboru: béčka Moravské Třebové a Dolního Újezdu. Čtveřice bude čelit převaze soupeřů z Ústecka včetně nováčka z Tatenic, ze skupiny A přeřazeného Zámrsku a z I. A třídy padající rezervy Ústí nad Orlicí. A rivalové pro první dějství? Dolní Újezd B hostí Zámrsk, Horní Újezd přivítá Lanškroun B, Moravská Třebová zamíří do Řetové a Opatovec do Jablonného nad Orlicí.

OKRESNÍ PŘEBOR

Pět ze čtrnácti účastníků nejvyšší okresní soutěže bude v nadcházejícím ročníků nových. Ze III. třídy si vybojovaly postup Městečko Trnávka a Radiměř, z vyšší soutěže sestoupily do okresu Cerekvice nad Loučnou a Dlouhá Loučka, dobrovolně je napodobila ještě Polička B. Fanoušci naopak neuvidí duo Moravská Třebová B a Dolní Újezd B, které zkusí štěstí v kraji, do III. třídy sestoupily Rohozná, Sebranice a Březová nad Svitavou. Nejzajímavějšími kláními v rámci prvního kola budou sousedská derby Dlouhá Loučka – Linhartice a Bystré – Polička B, dále se potom v premiéře střetnou Morašice s Křenovem, Jaroměřice s Opatovem, Městečko Trnávka s Janovem. Radiměř s Cerekvicí nad Loučnou a Hradec nad Svitavou s Jevíčkem.

III. TŘÍDA

Přestože se do nejnižší okresní třídy nepřihlásily celky Chornic a Pomezí B, tak počet účastníků zůstal na třinácti. Což je „zásluha“ trojnásobného sestupu z okresního přeboru, který postihl fotbalisty z Březové, Rohozné a Sebranic, ale i pozitivnějšího faktu, že po ročním „oddechovém čase“ obnovil svoji činnost oddíl z Kamenné Horky. Lichý počet týmu znamená, že v každém kole bude mít jeden z nich volný termín, ale to není nic nového. O týden delší čas na přípravu bude mít Koclířov, v úvodním kole se zapojí do hry Moravská Třebová C proti Kunčině B, Březová nad Svitavou proti Čisté, Rohozná proti Boršovu, Kamenná Horka proti Mladějovu, Borová proti Třebařovu a Sebranice proti Trstěnici.