Měla, leč ne ve všech případech posloužila, což platilo hlavně pro litomyšlskou Jiskru, které v utkání proti Lanškrounu scházel větší počet členů očekávané základní sestavy, což se na herním projevu zákonitě muselo odrazit a jako generálku nelze tento zápas brát příliš vážně. Jiskra svoji pohárovou pouť pro tuto sezonu ukončila a může se naplno koncentrovat na zvládnutí nováčkovské role v krajském přeboru.

Další celky ze Svitavska zaválely daleko lépe a zapisovaly postupy. Asi nejvyšší úroveň mělo měření sil v Dobříkově, jemuž nechybělo drama v závěrečných minutách a bohužel ani vzedmuté emoce na straně domácích, kteří nedokázali přenést přes srdce, že Michal Čížek vstřelil v 90. minutě rozhodující gól. V každém případě to pro Svitavy byl cenný skalp, i proto, že prostor dostali i někteří hráči z B družstva.

V pohárovém čtvrtfinále se objeví také Moravská Třebová, která nezaváhala v Nasavrkách a po týdnu si zopakovala čtyřgólovou výhru na cizím hřišti, byť odpor soupeře zlomila definitivně třemi trefami až v závěrečné desetiminutovce. Třetím do party, kdo vítězně zvládl druhé dějství Poháru hejtmana, je Dolní Újezd a v jeho případě za to vděčí pevným penaltových nervům. Právě rozstřel totiž „rozsekl“ v základním hracím čase vyrovnanou bitvu ve Starém Mateřově.

K úspěšnému trojlístku se v neděli přidaly Morašice a to je senzace, vždyť kromě nich je mezi top osmičkou šestice účastníků krajského přeboru a jeden z I. A třídy. Plná polovina čtvrtfinalistů je ze Svitavska!

Soupeři pro třetí dějství se budou losovat a hrát by se mělo v jarní části sezony.

POHÁR HEJTMANA, 2. kolo:

Sokol Dobříkov – TJ Svitavy 2:3

Hostům vyšel skvěle nástup do utkání a záhy vedli o dva góly. Nejprve po kiksu brankáře otevřel Svoboda „do prázdné“ účet, aby si o něco později naběhl D. Juřík na rozehranou standardní situaci a bylo to 0:2. Domácí se z tohoto šoku postupně oklepali a do poločasu snížili poté, co Czehowský fauloval ve vápně Ševčíka a sám postižený penaltu proměnil. Po změně stran se na trávníku dlouho nic nedělo, v závěru se domácí začali tlačit dopředu a v 88. minutě vyrovnali, když míč odražený od břevna nedokázali svitavští beci „uklidit“ a Vaněk pohotově zakončil – 2:2. Jenže ještě nebyl konec a poslední slovo měli hosté, konkrétně M. Čížek, který si naběhl na centr do šestnáctky a trefil se přesně. Což domácí neunesli, dožadovali se vehementně ofsajdu a terčem jejich vulgarit se stal asistent rozhodčího…

Branky: 40. Ševčík (PK), 88. Vaněk – 5. Svoboda, 16. D. Juřík, 90. M. Čížek. Rozhodčí: Jansa. ŽK: 3:1. Diváci: 100. Poločas: 1:2. Svitavy: Jílek – Czehowský (46. A. Novák), Petrila, F. Čížek, Bartoš (46. Ryšavý), Chlup (80. Kubík), M. Čížek, Jiroušek (82. Zvára), D. Juřík (73. Kyncl), Frolo, Svoboda.

Velice „výživné“ čtení nabízí zápis o utkání Dobříkov – Svitavy. K dění po závěrečném hvizdu bude mít jistě disciplinárka co říci.

Jiskra Litomyšl – FO TJ Lanškroun 0:4

Domácí fotbalisté se k pohárovému duelu sešli v „poslepované“ značně nekompletní sestavě a reálnou naději na postup do dalších bojů tudíž vlastně pozbyli ještě před úvodním výkopem. Hned od 7. minutě také prohrávali, když se z dálky trefil do šibenice Savych. Jiskra poté sice hrála v poli relativně vyrovnanou partii, ale Ehrenbergera v lanškrounské svatyni její hráči nedokázali vážněji ohrozit. Po přestávce dostali hosté zápas okamžitě pod svoji kontrolu a rozhodli o výsledku, když nemilosrdně trestali nepřesnosti Litomyšlských v kombinaci, časté jednoduché ztráty míče a jejich nedůraznou hru kolem vlastní šestnáctky. Kromě tří branek Lanškroun ještě neproměnil pokutový kop a některé další slibné příležitosti. I domácí hráči nakonec mohli v závěrečných minutách dva tři góly vstřelit a aspoň trochu si zlepšit náladu, ale vytvořené šance zahodili.

Branky: 7. a 64. Savych, 48. Skalický, 52. Kyral. Rozhodčí: Hořínek. Hráno bez karet. Diváci: 70. Poločas: 0:1. Litomyšl: Kačer – M. Severa, Radimecký, Hašek, Gyömber, Kristek, Svoboda, Zeman (46. Bican), Urban, L. Severa, Žídek (65. Malý).

FC Nasavrky – SKP Slovan Moravská Třebová 0:4

Slovan potvrdil na půdě třetího týmu uplynulé sezony I. A třídy roli favorita a naznačil, že jeho vysoké ambice pro nový soutěžní ročník mohou být oprávněné, byť do pohárového duelu nenastoupil v nejsilnějším složení. Neměl to ovšem zase tak jednoduché, jak naznačuje konečný výsledek. Uklidnění do hostujících řad vnesla 25. minuta, kdy se Dokoupil postaral o vedoucí branku. Domácí však statečně vzdorovali a ve druhém poločase se snažili o vyrovnání, avšak třebovská defenziva pracovala bezchybně a po většinu času měli hosté zjevně navrch. Ke konci potom Slovanisté využili otevřené obrany soupeře a v rozmezí sedmi minut zvýraznili svoje zasloužené vítězství.

Branky: 80. a 87. Vančura, 25. Dokoupil, 85. R. Šatník. Rozhodčí: Vaško. ŽK: 1:1. Diváci: 55. Poločas: 0:1. Moravská Třebová: Kamisch – R. Šatník, Novák, Strouhal, Vančura, Bubela (58. Strnad), Okrouhlý, Konečný, Dokoupil (85. Němec), Štaffa, Polák (83. Nováček).

Sokol Starý Mateřov – Sokol Dolní Újezd 2:2 (PK 0:2)

Rovněž ve druhém pohárovém kole zamířili Újezdští na hřiště účastníka „bétřídní“ skupiny B, znovu uspěli a zahrají si mezi nejlepší osmičkou. Dvakrát se v tomto zápase dostali do vedení a v obou případech o náskok přišli. Na Kopeckého zásah odpověděl do poločasu Fenyk, ihned po návratu z kabin se prosadil J. Vomáčka, ale čtvrt hodiny před koncem Holek opět vyrovnal a poslal utkání do penalt. V těch se střelci příliš nevyznamenali, zejména ti domácí, kteří úplně vyhořeli a hostům stačily dva proměněné pokutové kopy, aby se mohli radovat. Zajímavostí bylo, že dolnoújezdský kouč Abt o poločase naráz vyměnil pět hráčů.

Branky: 34. Fenyk, 75. Holek – 20. Kopecký, 47. M. Vomáčka. Rozhodčí: Suchomel. ŽK: 2:0. Diváci: 55. Poločas: 1:1. Dolní Újezd: Janecký – Chadima (46. P. Frank), M. Vomáčka, Pešina, Kabrhel (46. Vrabec), Mokrejš (46. Frňka), Kalánek, J. Vomáčka, Štarman (46. Fulík), Pravec (46. O. Klusoň), Kopecký.

Sokol Semín – Sokol Morašice 0:4

Týden po poličském béčku zavítal na trávník celku ze III. třídy Pardubicka další vyslanec z přeboru okresu Svitavy, ovšem v tomto případě se hrála úplně jiná písnička. Hosté si rolí favorita poradili o poznání lépe a udávali tempo hry. „Na koně“ je posadila vedoucí branka, kterou zaznamenal v polovině prvního poločasu Válek. Domácí se snažili držet krok, ale v kontaktu zůstali pouze hodinu hry. Potom se v rozmezí jediné minuty prosadili v zakončení Sokol s M. Štanclem a zlomili odpor soupeře. Dohrávalo se jednoznačně pod morašickou taktovkou, o vylepšení skóre se ještě postaral v samotném závěru Novák a se svými spoluhráči bude nyní očekávat, jakého zvučného rivala jim nadělí los.

Branky: 25. Válek, 61. Sokol, 62. M. Štancl, 89. Novák. Rozhodčí: Suchomel. Hráno bez karet. Diváci: 80. Poločas: 0:1. Morašice: V. Štancl – D. Štancl, Klement, Ropek, Chmelík, Válek (77. Kopecký), Novák, Tměj, M. Štancl (62. Vopařil), Sokol, Burián (46. Zerzán).

Další výsledky:

SK FK Horní Ředice – Spartak Slatiňany 2:4, TJ Jablonné nad Orlicí – FC Hlinsko 2:4, Sokol Moravany – Jiskra Heřmanův Městec 1:2.