Přesně měsíc má Okresní fotbalový svaz Svitavy nové vedení. Do jeho čela byl zvolen JINDŘICH NOVOTNÝ a do práce se pustil s vervou, vědom si faktu, že úkolů a plánů před ním a jeho kolegy je značné množství. O nich se rozhovořil na následujících řádcích.

Jste znám hlavně z působení u mládeže. Co vás přimělo, abyste se dal na funkcionářskou dráhu ze širšího spektra?

Myslím, že to byl přirozený vývoj i reakce na danou situaci. Tím, že funkcionářskou práci, ač pouze na poli mládeže, děláte více než deset let, začnete stále více vnímat fotbal a jeho problémy v širších souvislostech. V momentu, kdy dlouholetý předseda OFS Antonín Kadlec ohlásil svůj odchod, učinil jsem rozhodnutí pokusit se na jeho práci navázat.

Které věci vidíte jako zásadní, na jaké se chcete od počátku svého mandátu soustředit?

V první řadě musíme se svými kolegy z výkonného výboru co nejrychleji a kvalitně obsadit odborné komise a začít pracovat na jarní části soutěží. Co se priorit týká, je to stabilizace úseku rozhodčích, dále zkvalitnění informovanosti veřejnosti o fotbalovém dění a v neposlední řadě prostřednictvím nových partnerů přinést do pokladny svazu více peněz, abychom mohli realizovat nové projekty a podporovat kluby, jež se chtějí rozvíjet.

„Často čelím otázce, co udělám pro to, aby se situace s členskou základnou zlepšila. Odpovídám, že bez primární a cílené aktivity klubů se nezlepší."

Co byste chtěl v činnosti OFS Svitavy do budoucnosti zlepšit, ať už v jakékoli oblasti?

Když navážu na předchozí odpověď, rád bych zapracoval na mediálním obrazu činnosti OFS, který organizuje řadu akcí, ale široká veřejnost o nich prakticky neví. Musíme aktivně působit na popularizaci fotbalu, který dávno není sportem číslo jedna, ale řada lidí jak na klubové, tak bohužel i na svazové úrovni si stále myslí opak a nadále spoléhá na určitou setrvačnost. Fatální následky takového přístupu pocítili ve Vendolí, Jedlové, Kamenné Horce nebo Rychnově, kde fotbal zmizel z okresní mapy a obtížně se v bude obnovovat. A tím se dostáváme k mládeži, která je pro zachování a další rozvoj našeho sportu klíčová.

Máte v hlavě nějaké novinky, které byste rád přinesl do okresního fotbalového života?

První novinku jsme již zavedli. OFS Svitavy si v tuto chvíli může každý najít na facebooku, kde od prvního dne k mému překvapení panuje čilý ruch. Jsou tam zveřejňovány připravované akce ze všech oblastí fotbalu na Svitavsku a Pardubicku. Nechybí ani hodnocení konaných událostí, vše je doplněno fotografiemi a videozáznamy. Facebook vidím jako nepostradatelný prostředek předávání informací a formu komunikace pro každou organizaci zejména pro svoji interaktivitu a masové rozšíření. Paralelně s ním jsme i na instagramu.

A co se samotných fotbalových soutěží v regionu týká?

Byl bych moc rád, kdybychom zastavili trend úbytku družstev a naopak nějakou novou soutěž oživili. Vnímám hlasy po zavedení dorostenecké soutěže 7 (8) + 1, aby mohly kluby navázat na práci se žáky, když na jedenáctkový fotbal prostě nemají odpovídající počet hráčů. Je to zajímavá myšlenka, kterou lze rozpracovat, nicméně základním předpokladem je dostatečný počet zájemců. Jsem připraven na toto téma vést jednání i se zástupci sousedních svazů. Nadějně se rozjela spolupráce s Regionální akademií Pardubice, kterou bychom chtěli rozšířit i na ročníky U10 a U11. Kapitola, kterou lze také otevřít, je veteránský fotbal, na jehož zvýšenou podporu apelují i hlasy z UEFA. Nevidím problém jakýkoli projekt pro tuto kategorii zorganizovat, pokud bude ze strany klubů zájem.

Do vedení OFS jste přivedl nové, na svazu „neokoukané" tváře. Co si od nich slibujete?

Samozřejmě zejména to, že do svých úseků přinesou svěží vítr v podobě vysokého pracovního nasazení, moderních forem práce i projektů, kterými osloví fotbalovou i nefotbalovou veřejnosti. Jsem si vědom, že v některých případech je to úkol obtížný, ale věřím, že vytvoříme efektivně fungující tým a posuneme okresní fotbal o velký kus dopředu. Povzbudivá je skutečnost, že do vznikajících komisí se nám daří oslovovat nové spolupracovníky z řad klubů, kteří jsou ochotni pro OFS Svitavy dobrovolně pracovat.

V čem může být podle vás OFS nejvíce nápomocen klubům hrajícím naše okresní soutěže?

Kromě toho, že budeme soutěže kvalitně organizovat, bychom chtěli být pro kluby nejbližším partnerem a pomocníkem, poskytovat veškerý poradenský a technický servis po stránce legislativy, dotačních projektů, vzdělávání souvisejícího s fotbalem i ostatních činností. Na poli grantů a dotací pak úzce spolupracujeme s Regionálním sdružením sportů. Již na valné hromadě jsem vyzval kluby, aby mě neváhaly kontaktovat a informovat o jakýchkoli svých potížích a nabídl jim svoji pomoc.

Ubývající počet soutěží, týmů, hráčů, palčivá bolest regionálního fotbalu. Vidíte recept, jak tento negativní trend zastavit, nebo alespoň přibrzdit?

Je třeba zdůraznit, že se jedná o klíčový problém, na jehož vyřešení či nevyřešení spočívá budoucnost nejen regionálního fotbalu. Často čelím otázce, co udělám pro to, aby se situace s členskou základnou na Svitavsku zlepšila. Odpovídám, že bez primární a cílené aktivity klubů se nezlepší. Žádný okresní svaz neumí mávnout kouzelným proutkem a vyčarovat nové hráče. Stejně jako já se zasadím o to, aby se práce a obraz OFS zlepšily, musejí i kluby napnout síly a udělat všechno pro rozšíření svých řad. Myslím, že hlavní problém není v nedostatku mládeže, nýbrž dospělých, kteří by dětem nabídli a organizovali fotbal v dostatečně odborném a současně zábavném podání. Konkurence je velká a jedině atraktivita zajistí, že dnešní děti přijdou na trénink znovu a přivedou s sebou i kamarády. Jako důležitou vidím nabídku trenérského vzdělávání a podporu a zájem o rodiče hráčů, kteří mnohde táhnou družstva přípravek téměř výhradně sami. Jsou přetížení a často nám po pár letech od fotbalu odcházejí. Naším úkolem i úkolem klubů by mělo být je udržet. Další z cest může být spolupráce s mateřskými a základními školami. Pokud je do fotbalu zainteresovaná i obec, lépe se řeší materiální i finanční zajištění klubu. Vím, že se velice jednoduše takové věci řeknou a těžce realizují, ale fakt, že pomoci si musíme zejména sami, je nesporný.

Jak jste řekl, žádný svaz nemá kouzelný proutek, ale kde tedy jsou vaše reálné možnosti?

Ze své pozice se budu snažit maximálně působit na nadřízené složky, aby věnovaly pozornost okresům, a to včetně jejich výraznější finanční podpory, neboť bez zachování a rozvoje fotbalu v základních regionech se nebude rozvíjet ani fotbal ve vyšších patrech. Za tímto účelem jsem zřídil také pozici manažera OFS, který mi bude pomáhat při marketingových a PR aktivitách a bude mít v náplní funkce i získávání financí z jiných zdrojů, než jsou příspěvky z FAČR nebo z krajského úřadu.

Nepochybně sledováno bude počínání nové okresní komise rozhodčích. Co od ní čekáte?

Úsek rozhodčích byl v posledním období prakticky neřízen, a tak bude jedním z hlavních úkolů nové komise tento nedostatek napravit, vytvořit rozhodčím patřičný servis, ale rovněž nastavit určitý pořádek. Souběžně s tím očekávám zahájení aktivního a soustavného vyhledávání nových mladých rozhodčích, kteří by doplnili řady těch starších a zmírnili neutěšený stav, jaký v našem okrese panuje. Nebude to práce jednoduchá, ale pevně věřím, že si mladý tým kolem Ondřeje Brychty poradí.

„Okresní fotbalový svaz Svitavy si v tuto chvíli může každý najít na facebooku, kde hned od prvního dne k mému překvapení panuje čilý ruch."

Co byste si přál od vyššího fotbalového vedení (FAČR, PKFS)? Jak myslíte, že by mělo být našemu „malému" okresnímu snažení nápomocno?

Moc bych si přál, aby se zájmy FAČR opravdu začaly soustředit na samotné kořeny, odkud fotbal vyrůstá, než nastane doba, kdy nebude na této úrovni co řídit a organizovat. Přál bych si nové projekty zaměřené na rozvoj těch nejmenších vesnických klubů. Přál bych si kroky, které by fotbal opět přivedly do základních škol, odkud se vytratil. Přál bych si promyšlenou a ucelenou koncepci rozvoje a udržitelnosti fotbalu v naší společnosti.

Věříte, že se podaří dosáhnout stavu, aby se fotbal v okrese stal především zábavou a radostí a nikoli „bolehlavem"?

Kdybych tomu nevěřil, byl bych špatným předsedou OFS. Je to běh na dlouhou trať, kterou bez vzájemného úsilí všech zainteresovaných a nezištné spolupráce není možné úspěšně překonat. Fotbal vždycky byl, je a bude lidovou zábavou. Jenom pro něj musíme v současné nelehké době udělat o mnoho více, než stačilo v minulosti.