„Naše“ celky lze rozdělit do několika skupin. Tu první tvoří mužstva, pro které je postup do druhého kola (to je na programu 5. srpna), „povinností“. Což platí v první řadě pro Poličku hrající na půdě účastníka III. třídy okresu Pardubice v Semíně. Polička odehrála ve středu první přípravné utkání v Dolním Újezdu, kde prohrála v gólových dostizích 4:6.

Rovněž Svitavy by si ze Skutče měly odvézt postup bez ohledu na to, v jak moc kombinované sestavě nastoupí. Výkonnostní rozdíl oproti soupeři z okresního přeboru by se určitě projevit měl. Svěřenci nového trenéra Radovana Kroulíka hráli ve středu v Letovicích a mužstvo z přeboru Blanenska přehráli podle očekávání 6:0 (branky: Frolo 3, Sedlák, F. Čížek, A. Novák). Nebyl to ovšem zase tak jednoznačný duel, jak by mohlo naznačovat konečné skóre, domácí se prezentovali sympatickým bojovným výkonem a Svitavští zvýraznili výsledek až ke konci.

V roli favorita se představí také Slovan Moravská Třebová v Semaníně. Protivník je nováčkem I. A třídy a měl by klást odpor, nicméně postup se očekává od hostů. Ti hráli ve středu zajímavý přípravný duel na hřišti třetiligové Mohelnice a podali kvalitní výkon, porážka 1:2 (branka: Válek) nebyla na půdě soupeře hrajícího o dvě soutěže výše žádnou ostudou. Hráli: Kamisch – Sommer, R. Šatník, Vančura, Strnad, Válek, Staněk, Okrouhlý, T. Novák, Konečný, Polák (Němec, Štaffa, Mikšánek).

Nejdelší cestu za svým soupeřem bude mít z regionálních reprezentantů Dolní Újezd a když už se musí trmácet až do Tuněchod, rád by se pochopitelně vracel domů s postupem v kapse. Že je to splnitelný úkol, to naznačilo zmíněné středeční vítězství 6:4 nad Poličkou.

Další zástupci Svitavska se budou pokoušet o překvapení. Což lze říci mimo jiné o Kunčině, která v azylu v Mladějově přivítá přeborové Hlinsko. Podobnou výzvu má před sebou i Pomezí, to změří síly s Lanškrounem. Los úvodního pohárového kola nasměroval do Morašic Přelouč a domácí zkusí dokázat, že i mančaft z okresního přeboru muže klidně potrápit „átřídního“ rivala.

Asi nejhodnotnější podívané by se měli dočkat diváci v Litomyšli v souboji tamní Jiskry s Chocní. Je to jediný střet dvou účastníků krajského přeboru v rámci celého prvního dějství. Kuriozitou je, že tito soupeři spolu na stejné hrací ploše před týdnem sehráli přípravné utkání a bude na domácích fotbalistech, aby ukázali, že se z chyb vedoucích k porážce 3:6 ponaučili.

PROGRAM 1. KOLA:

Sokol Kunčina – FC Hlinsko (sobota, 17:00, hř. Mladějov, rozhodčí: Mach – Štěrba, Trnka, vítěz ve 2. kole proti: Jablonné vs. Třemošnice).

Jiskra Litomyšl – FK Agria Choceň (sobota, 18:00, Lukes – Jelínek, Kerhát, vítěz ve 2. kole proti: Pomezí vs. Lanškroun).

Sokol Morašice – FK Přelouč (sobota, 18:00, Papežík – Hořínek, Halva, vítěz ve 2. kole proti: Morašice vs. Přelouč).

TJ Semanín – SKP Slovan Moravská Třebová (sobota, 18:00, Zavřel – Nováková, Karásek, vítěz ve 2. kole proti: Křičeň vs. Nasavrky).

FK Junior Skuteč – TJ Svitavy (sobota, 18:00, Matoušek – Vaško, Vojta, vítěz ve 2. kole proti: Stolany vs. Dobříkov).

Sokol Pomezí – TJ Lanškroun (sobota, 18:00, Trocha – Lukášek, Sochor, vítěz ve 2. kole proti: Litomyšl vs. Choceň).

SK Tuněchody – Sokol Dolní Újezd (neděle, 17:00, Rázek – Suchomel, Svatoň, vítěz ve 2. kole proti: Starý Mateřov vs. Žamberk).

TJ Sokol Semín – SK Polička (neděle, 17:00, Klír – Morávek, Šlor, vítěz ve 2. kole proti: Morašice vs. Přelouč).