S kýmkoli se člověk dal v uplynulých dnech do řeči na téma regionálního fotbalu, skončil u jediného:

Svitavy? To fakt nechápu…

Samozřejmě, je to jen fotbal, někdy se daří více, někdy méně, ale jménu a tradici svitavského fotbalu je současný stav nedůstojný.

Jasně, není všem dnům konec, ale i kdyby v pěti závěrečných zápasech podzimu tým našel alespoň zčásti ztracenou formu, tak je zřejmé, že do jarních odvet nepůjde v komfortní pozici.

Kde hledat důvody tristního umístění?

Letní odchod opor a gólově produktivních hráčů Válka a Ovada (ačkoli druhý se zatím na jeden zápas vrátil) se zacelit nepovedlo a pro fungování týmu na hřišti znamenal větší ránu, nežli si kdo připouštěl.

Už v minulé sezoně trpěly Svitavy nebývale vysokým počtem obdržených branek a nová sezona na tom nic nezměnila.

Jejich obrana je s třiadvaceti inkasovanými góly druhá nejpropustnější (hned za tou dobříkovskou).

Čtyři branky od Holic, tři od Chocně, České Třebové, Třemošnice, Dobříkova.

Ne, z tohohle se zázraky „uvařit“ fakt nedají, tím spíše, jak už řečeno, že útočná síla byla v letní přestávce tak otupena.

Ani nemluvě o tom, jaké to jsou góly, v paměti je kupříkladu utkání s Českou Třebovou, kdy svitavští hráči hrubými chybami soupeři na trefy doslova namazali.

A že by se to mohlo přestřílet? To se jeví jako vyloučená věc, už proto, že méně gólů než Svitavy daly jenom Žamberk a Moravany.

Přitom kdo viděl například duel proti Slatiňanům, musí uznat, že svitavský výkon v něm snesl solidní měřítko a je těžko pochopitelné, proč to mančaftu tak hapruje na obou polovinách hrací plochy.

Jenže současně je zde také čerstvá vzpomínka na truchlivé představení v Dobříkově, kterou jeden z fanoušků na klubovém webu shrnul lapidárně: „Nezlobte se na mě, ale tohle není výkon hodný města Svitav! Dobříkov je mizernej, ale my jsme ještě horší!

Dalších komentářů snad ani není potřeba.

Co zbývá? Pět kol, ve kterých musí hráči ukázat, že v nich pořád něco je, nemá-li podzim skočit naprostou katastrofou.

Hlinsko, Heřmanův Městec, Moravská Třebová, Lanškroun, Litomyšl, to je nadcházející „menu“.

Vůbec nic lehkého, jenže co by v současné svitavské (ne)pohodě bylo lehké, že…