1. Vítězný pokřik nepomohl vůbec v ničem

Člověk by řekl, že tým, který po dlouhé sérii neúspěchů konečně dosáhne na potřebné vítězství, musí tímto dostat potřebnou pozitivní injekci a hned v dalším zápase to bude znát. Většinou to tak platí, nikoli ovšem v případě posledních dvou vystoupení litomyšlské Jiskry. Ta sice ve vloženém kole „povinně" porazila Horní Jelení, jenže předpoklad, že tím nabude výrazného sebevědomí a prodá ho i v Třemošnici, se ukázal být zcela lichým. Jakoby se předešlá výhra na pohodě v družstvu ani trochu neprojevila, ba co hůře, proti soupeři, s nímž by Jiskra měla bezesporu svádět herně vyrovnanou partii, bylo v 17. minutě po třech inkasovaných gólech hotovo a nakonec tento nevydařený zájezd skončil „pětkou". Není tedy divu, že Litomyšl znovu hazarduje se svojí existencí v krajském přeboru. Takto riziko sestupu rozhodně neodvrátí.

2. Hokejový šampión sázel góly Kunčině

Běžela 3. minuta a do střelecké listiny utkání I. A třídy Srch – Kunčina se zapsal Tomáš Rolinek. Hokejový mistr světa a majitel extraligového titulu si v době volna ve svém hlavním sportu chodí „zakopat" za Titanic a je vidět, že ani míč a kopačky mu nejsou cizí. Což potvrdil i tím, že gólmana Jaroslava Hutiru překonal ještě jednou a o poločase tak mohl s klidem střídat. V tu dobu totiž bylo o výsledku již rozhodnuto a jeho spoluhráči po změně stran skóre ještě vylepšili až na 8:1. Hráči Kunčiny tak měli na jednu stranu zajímavý prožitek z nezvyklého setkání s osobností českého sportu na zeleném pažitu, leč po debaklu se jim hřiště rozhodně neopouštělo zvesela. Ovšem ta skutečnost, že k duelu přijeli s bídou v jedenácti, svědčí o tom, že se už v Kunčině pomalu smiřují s tím, že jejich „átřídní" život se rychle krátí.

3. Ještě šestkrát vyhrát a bude vymalováno

S vykřičníkem na konci věty je potřeba upozornit na fakt, že I. B třídu skupinu B vede po dvaceti kolech Cerekvice! Stačil jí k tomu zisk dvou bodů v prestižním souboji s Kamennou Horkou a je potřeba to kvitovat s povděkem, protože o celky ze Svitavska, které by byly v krajských soutěžích ve hře o postup, je jinak jaksi nouze… Cerekvičtí nejsou v těchto patrech náhodou, na jaře zatím bodovali v šesti ze sedmi utkání a na triumf mají slušně políčeno. Teorie říká, že ho mají ve svých rukou, postačí šestkrát vyhrát a nikdo je nemůže sesadit, jenže tak jednoduché, jak to zní, to v žádném případě nebude. Vždyť Jablonné ztrácí jenom bod, ústecké béčko dva a to je tlak, jemuž nebude lehké odolat. Herní silou Slavoj disponuje, o tom není sporu, teď se ale ukáže i to, jak je na tom nový lídr psychicky.

4. Vyjasňuje se a je to nečekaně brzy

Dlouho se zdálo, že boj o udržení v krajské I. B třídě bude vypjatý až do posledního kola, šest kol před jejím závěrem se však zdá, že dvě místa, která budou velmi pravděpodobně znamenat sestup, poznala svoje nedobrovolné obyvatele. Morašičtí ztrácí na dvanáctou Loučku jedenáct bodů, na předposlední Sebranice pět a označit jejich situaci jako kritickou je eufemismus. Nutno ale dodat, že si svůj hrob vykopali sami, a to zejména neschopností střílet góly. Toto „umění" dovedli v utkání se zmíněnou Loučkou skoro k dokonalosti, když sice proměnili dvě penalty, jenže při zakončení svých tutovek ze hry si počínali zoufale a trest je neminul. Sebranice v „Turecku" skončily stejně, padly 2:3 a řítí se do hlubiny. Nebezpečí je na tamním malém hřišti při dlouhých autech do vápna extrémní a v momentu, kdy hosté sahali nejméně po bodu, se to zase potvrdilo.

5. Výborná reklama na okresní fotbal

Nejvyšší fotbalová soutěž Svitavska má před sebou napínavý finiš v boji o postup do I. B třídy. Jedním z klíčových duelů v tomto směru bylo měření sil mezi Horním Újezdem a rivalem z Bystrého. Domácí v něm zvítězili nejtěsnějším rozdílem 1:0 a i nadále nahánějí vedoucí Hradec. Utkání se přitom hrálo před velice slušnou diváckou kulisou a i když padl jediný gól, tak se přihlížející nenudili. Navíc se hrálo z obou stran fér a ve sportovním duchu, rozhodčí se zhostili své role ke spokojenosti všech aktérů, zkrátka se ukázala, že i okresní fotbal může nabídnout hezké zážitky. Poražení, byť pochopitelně zklamaní, pogratulovali vítězům tak, jak by to mělo být. Jak důležitý bude tento výsledek v konečném účtování přeboru, to se ještě uvidí. Nicméně kéž by podobných utkání bylo v této soutěži více.

POCHVALA KOLA: SK Polička B

Rezerva vypadala ze začátku jara velmi špatně, ale v minulých kolech zabrala a uniká z pásma ohrožení. Na vítězství nad Lanškrounem měli velkou zásluhu ostřílení mazáci Švec a Dittrich, s jejichž přítomností na hřišti se probudili také mladší hráči.

ZKLAMÁNÍ KOLA: Sokol Dolní Újezd

Dostat v utkání krajského přeboru devět gólů, to věru není nic, čím by se kdokoli mohl chlubit. Dolnoújezdští mají sice po debaklu v Chocni jasnou a pochopitelnou omluvu v absenci sedmi hráčů ze základu, ale i tak je pohled na skóre hrozivý.