1. Béčku se koncovka povedla, áčku vůbec ne

Dva zápasy s podobným scénářem odehrály o minulém víkendu svitavské dospělé týmy. V obou se o výsledku rozhodovalo v závěrečné desetiminutovce, ale pouze jedinkrát to do svitavských řad přineslo radost. To když rezerva otočila dvěma góly nepříznivě se vyvíjející utkání proti Letohradu a „ukradla" soupeři tři body do tabulky krajského přeboru. Den nato byla podobná „loupež" k vidění na hlavní hrací ploše Svitavského stadionu, jen s tím rozdílem, že do závěrečné fáze zápasu šli s výhodou těsného náskoku domácí divizionáři. Byli to však oni, kdo zaplakal, když neustáli nápor soupeře z Turnova. Sobotní euforii tak na svitavské straně vystřídala nedělní hořkost.

2. Poličský tým pokropen živou vodou

Těžko říci, jestli měli trenéři Roman Kysilko a Jiří Valta k dispozici nějaký kouzelný proutek, kterým „sešvihali" svoje svěřence. Faktem je, že v průběhu jediného týdne se herní projev družstva proměnil diametrálním způsobem. V minulém kole proti Litomyšli působili jako mátohy a nechali se zaskočit posledním týmem tabulky, zato teď v Hlinsku se do zápasu pustili s chutí a hlavně po změně stran byla jejich herní převaha zřetelná. Dá se asi říci, že spíše nežli o kouzlech a čárách to v případě Poličky bylo o přístupu, nasazení a nepodcenění protivníka. I tento případ ostatně ukazuje, proč Choceň a Česká Třebová nemají v přeboru konkurenci. Nikdo jiný téměř není schopen sehrát více dobrých utkání za sebou.

3. Zachránit se a nedávat góly? To nepůjde

Desetkrát vylovili morašičtí brankáři ve třech jarních duelech balon ze své sítě. To je vpravdě tristní údaj, ten ještě horší se ale skrývá na opačné straně brankového poměru, protože tam neustále svítí čistá nula. A s tím se jaksi nedá ani pomýšlet na zachování příslušnosti ke druhé nejvyšší krajské soutěži. Tamnímu celku přes zimu zamrzly veškeré dostupné palebné prostředky, což bylo jasně patrné i naposledy v Hlinsku. Byť se jednalo o veledůležitý střet a šlo vlastně o šest bodů, zůstala soupeřova svatyně neohrožena. To se pak nelze divit, že vlak zvaný I. A třída pomalu ujíždí a fotbalisté z Morašic nejsou na nástupišti.

4. Čistá splnila plán a zrežírovala odvetu

Ten duel mají čistečtí fanoušci ještě v živé paměti. Jejich tým na podzim doma svíral Libchavy v ofenzivních kleštích, ale gól by nedal ani do půlnoci, naopak hosté z jediné pořádné akce udeřili a sami ani nemohli věřit, že mají tři body v kapse. Nyní nastal čas odplaty a světě div se, Čistá to na libchavském trávníku dokázala. Jak cenná to je výhra, o tom nejlépe vypovídá pohled na neskutečně vyrovnanou tabulku I. B třídy, ve které jde a do konce jara půjde doslova o každý bod. Ocenit je nutno kromě výsledku i způsob, jakým Čistá dosáhla na revanš, když nezvolila pasivitu, ale nebála se hrát, správně bojovala s otevřeným hledím a to na domácí platilo.

5. Ve dvou případech stoprocentní úspěšnost

Okresní přebor má za sebou tři jarní kola a po nic zůstaly dva mančafty s devíti body na kontě. Že to budou zrovna Horní Újezd a Mladějov, to by sotva kdo tipoval, ale, jak se zdá, přes zimu se tam neflákali a nese to svoje ovoce. Minimálně v tom, že se oba dva týmy posunuly do klidnějších vod. Horní Újezd za to může děkovat rychlé vedoucí brance v Litomyšli a kvalitní defenzivě, s níž si Jiskra neporadila ani na svém velkém hřišti. Mladějov si pro třetí vítězství došel poté, co šel sok z Jevíčka do deseti a jeho obrana třikrát kapitulovala.

TÝM KOLA: Slavoj Cerekvice nad Loučnou

Nebylo málo takových, kteří na začátku jara cerekvický celek odepisovali a posílali přímo do okresního přeboru. Ti ale nyní musí svoje mínění poopravit. Třígólové vítězství v Poličce a šest bodů ze tří kol ukazují, že Slavoj má na to, aby do bojů o udržení promluvil.

ZKLAMÁNÍ KOLA: SK Polička B

Bylo by tu více adeptů, třeba Janov, který pokračuje ve své trýznivé jarní šňůře (0:5 – 0:3 – 0:3), ale přece jen, tak bídný výkon od poličského béčka nikdo nečekal. Hrálo bez zkušených opor (F. Švec, Valta, Kovář) a jakoby ostatní hráči bez nich zůstali na hřišti úplně ztracení.