Zisk třiadvaceti bodů je solidním základem pro klidné dohrání jara. Trenér LADISLAV KUČERŇÁK si je vědom rezerv, ale polovinu sezony hodnotí spíše pozitivně.

„Mohu říci, že jsem spokojen s hrou, jakou jsme na podzim předváděli. Pokud ale jde o umístění a bodový zisk, tam bych si představoval o něco lepší výsledek. Mrzí mě, že jsme nezvládli koncovky některých zápasů," uvedl třebovský lodivod, jehož tým je rekordmanem přeboru, co se počtu penaltových rozstřelů týče. Celkem jich absolvoval šest, uspěl ve dvou, prohrál ve čtyřech. „Kdyby to bylo obráceně, bylo by to lepší. Z těch šesti remíz jsme minimálně ve třech případech mohli vyhrát, protože jsme měli navrch," je přesvědčen Kučerňák.

Slovan vsadil při obnovené premiéře v přeboru na útočné pojetí, což byla nesporně dobrá volba. „Prakticky v každém zápase jsme si dokázali vypracovat dostatek gólových šancí a bylo jedno, jestli jsme hráli proti soupeři z popředí tabulky nebo z jejího závěru. Horší to však bylo s jejich proměňováním," řekl třebovský kouč.

Na produktivitě se projevil negativně letní odchod trenérova syna Michala, s nímž „zmizel" dvouciferný počet branek i gólových asistencí. Na to doplatil i nejlepší kanonýr Slovanu Lukáš Masopust, který si připsal „pouze" šest zásahů. „Myslím, že kdyby tato dvojice zůstala spolu, měli bychom bodů více," je přesvědčen kormidelník.

Třebovští fotbalisté měli opakovaně potíže v závěrech zápasů. Nejednou se stalo, že v poslední dvacetiminutovce se o vítězství buď strachovali, nebo o něj rovnou přišli. Příčinu tohoto jevu vidí Ladislav Kučerňák nikoli v nervozitě či „strachu vyhrát", ale ve složení družstva. „Náš kádr je úzký a za základní jedenáctkou je výkonnostní mezera. Kluci na dvanáctém, třináctém nebo čtrnáctém místě sestavy ještě nedosahují kvality základu. A když jsme v zápase nuceni střídat, jdeme s výkonem dolů. Někdy se tedy snažíme vůbec nestřídat a tak tak dohráváme, ale adekvátní náhradu na lavičce nemáme," vysvětluje šéf třebovské lavičky.

Slovan odehrál v podzimní části výraznou většinu povedených duelů, ve kterých potěšil svoje fanoušky. „Velice dobrou kvalitu mělo derby se Svitavami, výborně jsme zahráli v Pardubičkách, kde jsme protivníka doslova smázli. Líbilo se mi i utkání s Chrudimí, přestože jsme v něm nakonec prohráli na penalty," vypočítává Kučerňák top zápasy podzimu. A co ty, jež si zaslouží opačné znaménko? „Vyloženě nepovedené byly z naší strany dva duely: doma s Dolním Újezdem a v Litomyšli," nerad vzpomíná na vystoupení, která Slovanu pokazila dojem.

Třebovští tedy zvládli podzimní část na slušném standardu a to platí i pro výkony jednotlivců. „Nikdo mě nezklamal, nad průměr vynikli Vančura, Staněk, Sedláček, Masopust a Šatník. Všechny hráče bych rád pochválil za výkony, které odvedli," zdůrazňuje Kučerňák.

Trenéra SKP Slovan příjemně překvapila úroveň zápasů v přeboru. „Řekl bych, že některá utkání snesla skutečně vysoké měřítko. Jsou tady mančafty, které umí hrát fotbal, není to jenom o tvrdosti a bojovnosti, což je dobře. Byl jsem také, snad až na jeden zápas, spokojen s výkony rozhodčích. Je znát, že mladí kluci pískají férově a pakliže se dopustí chyby, tak ne úmyslně. Za to jsem rád," chválí Ladislav Kučerňák.

Zimní příprava nevybočí na Slovanu z tradice minulých let. „Základem je kondice, takže něco naběháme. Kádr zůstane, doplnění může být nejvýše o jedno dvě jména," uzavřel trenér.

Podzim 2014

SKP Slovan Moravská Třebová: 10. místo v krajském přeboru, 23 bodů, 5 – 2 – 4 – 4, skóre 24:20.