Byl to týden, na jaký se jen tak nezapomene. Mladí fotbalisté ve věku od pěti do dvanácti let se zúčastnilo prvního ročníku kempu Chobotnička. Na dolnoújezdském stadionu a dalších sportovištích rozvíjelo svoje nejen fotbalové dovednosti v péči osmi trenérů čtyřicet dětí, které přijely ze Slovenska, z Brna, Svitav, Litomyšle, České Třebové, Poličky, Sebranic, Čisté, Trstěnice a samozřejmě Dolního Újezdu. Všichni společně prožili dny naplněné pohybovými aktivitami od rána do večera a pokud si z toho, co se jim snažili vštěpovat, vezmou alespoň něco do svého dalšího sportovního života, budou trenéři rádi a jejich snažení splní svůj cíl. O tom, co obnášela organizace kempu Chobotnička a co bylo pro jeho účastníky nachystáno, se rozhovořili MARTIN a VÁCLAV BRŮNOVI, kteří byli jeho šéftrénéry a hlavními pořadateli.

Co prožila během jednoho červencového týdne početná skupina mladých fotbalistů v Dolním Újezdu a okolí?

Program kempu byl velmi pestrý. Převážná část týdne byla zaměřena na fotbalové tréninky, koordinační cvičení a rozvoj individuálních herních činností. Odehrál se halový miniturnaj, navštívili jsme fotbalgolf v Litomyšli, velice se povedlo zábavné odpoledne na místním koupališti s hrami ve vodě a plážovým fotbálkem. Celý program byl zakončen táborákem, opékáním buřtů a zpíváním při kytaře. Po dobu konání kempu byla při utkáních mistrovství Evropy vypisována tipovací soutěž o ceny, která děti velice bavila. K aktivitám byly využity sportovní i nesportovní plochy v Dolním Újezdu, dvě travnatá fotbalová hřiště, umělá tráva, sportovní hala místní základní školy a víceúčelové hřiště. Zpestřením byla také jednodenní návštěva českého reprezentanta do 21 let Dominika Zdržálka, který účastníky kempu pobavil svým žonglérským uměním s míčem jednotlivých velikostí a s kluky absolvoval i jednotlivé tréninky s ukázkami fotbalových kliček a dalších fint. Na kempu bylo i šest brankářů, kteří měli během dvou dnů možnost absolvovat speciální tréninky.

Co byste chtěli, aby si děti z týdenního pobytu odnesli?

Přáli jsme si samozřejmě to, aby se pro svůj další fotbalový život naučili mnoho nových a zajímavých dovedností, které jsme se jim snažili podat zábavnou formou, pomocí her a soutěží. Chtěli jsme, aby se naučily i samostatnosti, ochotě spolupracovat a pomáhat si. Značný důraz jsme kladli na fair play. Naší snahou bylo i to, aby zde získaly nové kamarády a přátele, nejen po dobu kempu, ale i do budoucna. Věříme, že se nám to podařilo. Moc velkou radost jsme měli i z pěkných vztahů a spolupráce mezi kluky z Čech a Slovenska.

Proč jste se vlastně rozhodli takový kemp zorganizovat?

Prvotní myšlenka vznikla před dvěma lety, když jsme pomáhali uskutečnit fotbalový kemp s našimi trenérskými kolegy ze Slovenska. V té době jsme si uvědomili, že v našem regionu není k dispozici žádný takový projekt pro malé fotbalisty, jemuž by se věnovali profesionální trenéři, popřípadě odchovanci regionální kopané, kteří se věnují rozvoji mládeže pod vedením FAČR a svoje schopnosti by mohli v podobném projektu předávat. Protože jsme byli schopni vytvořit zcela profesionální tým trenérů a pedagogů, nastal čas kemp Chobotnička realizovat, a to hlavně za vynikající domluvy s obcí Dolní Újezd a fotbalovým oddílem TJ Sokol Dolní Újezd. Oba subjekty nám vyšly pro potřeby kempu ve všem vstříc a mají velký podíl na tom, že se akce mohla realizovat.

Jaké je vaše hodnocení kempu, jak jste s ním byli sami spokojeni a co jste se dozvěděli od přímých účastníků?

Z prvních ohlasů víme, že kemp se velice vydařil a velká spokojenost panovala jak na straně organizátorů kempu, tak i samotných dětí a rodičů. Obrovskou radost nám udělala skutečnost, že děti i rodiče zajímalo, kdy budeme znát termín kempu v příštím roce, aby se mohli co nejdříve přihlásit. I to je znamení, že děti byly nadšeny, kemp si do sytosti užily a odnesly si spoustu krásných zážitků. Zároveň nás těší i pochvala od trenérů okolních oddílů, kteří byli přítomni na tréninkových jednotkách a mohli načerpat nové poznatky do svých tréninkových plánů. Jediné, co nás mrzí, je fakt, že jsme z kapacitních důvodů museli některé zájemce odmítnout a pro příště zkusíme najít řešení, abychom mohli kapacitu účastníků navýšit.

Z vašich slov je znát, že plánujete udělat z Chobotničky každoroční tradici. Souhlas?

S ohledem na pozitivní odezvu ze všech stran připravujeme materiály pro příští ročník a již dnes víme, že se z tohoto projektu stane tradice. Věříme, že nás obec Dolní Újezd, stejně tak i fotbalový oddíl, i do dalších let podpoří a budeme moci fantastické podmínky nadále využívat. V rámci fotbalového kempu Chobotnička plánujeme rozšíření o brankářský kemp, různá školení pro místní trenéry a rovněž podporu mládeže v Dolním Újezdu.

Trenérské obsazeníVáclav BRŮNA (člen týmu Létajících trenérů FAČR), Martin BRŮNA (trenér reprezentace ČR ve futsale U21), Marian BERKY (trenér reprezentace Slovenska ve futsale), Radovan KROULÍK (trenér mládeže fotbalového oddílu TJ Svitavy), Michal SEIDLER (kapitán reprezentace ČR ve futsale), David ŠIMON (bývalý ligový brankář Jihlavy, Bohemians a Hradce Králové), Petr FRANK (trenér mládeže fotbalového oddílu TJ Sokol Dolní Újezd), David KABRHEL (trenér mládeže fotbalového oddílu TJ Sokol Dolní Újezd), Ivana BRŮNOVÁ, Taťána NOVENKOVÁ, Zuzana LAMMELOVÁ (animační program, doprovodné aktivity)